Här hittar du tidigare frukostmöten 07:07am
07:07am – arkiv
Arkiv frukostmöten
2019
-
07:07am 13 mars om annorlunda ledarskap – dokumentation
Ledarskap – utmaningar och möjligheter
TV-chefen Emma Kronqvist och sportchefen Patrik Sylvegård delade med sig av sin kunskap om att leda team till framgång. För Emmas Kronqvists del handlade det om att leda en stor organisation, som skulle minska sin kostym, samtidigt som den skulle ändra inriktning. Patrik delade hur det är att leda ett team vars mål är vinst i nästa match. Det gemensamma för dem båda är att dialog och feedback för dem är de viktigaste verktygen för ett lyckat resultat.
2017
-
1 mars - Crowdfunding - ett annat sätt att finanisera
07:07am frukostmöte den 1 mars handlade om Crowdfunding – eller gräsrotsfinansiering – ett begrepp som vi hör allt oftare. Det innebär i stort att en stor mängd individer bidrar, ofta med mindre summor, för att tillsammans finansiera projekt, filmer, böcker, produktutveckling eller hela företag. Begreppets andemening kan härledas tillbaka så tidigt som sent 1990-tal, men ”Crowdfunding”som begrepp blev allmänt förekommande först i mitten på 2000-talet.
2016
-
28 september - TV-serien Bron - vad betyder den för Malmö?
Tänk om Malmös viktigaste ambassadör var en ung kvinna med diagnos inom autismspektrat. Fundera på om hon skulle kunna dra internationellt intresse till Malmö fast hon inte ens finns på riktigt. Näringslivsfrukosten 07:07am den 28 september visade att Saga Norén har blivit för Malmö vad Kurt Wallander är för Ystad.
Bronproducent valde MalmöMed tre säsonger bakom sig delade Anders Landström, Producent TV-serien Bron, med sig av framgångarna från TV-serien bron. Till skillnad från andra serier som mest lyckas bra första säsongen har Bron ökat i popularitet för varje ny säsong. Säsong ett tittade 19,5% när den visades på TV. Den tredje omgången hade denna siffra ökat till 39.9%. Samtidigt har publiken blivit yngre för varje ny säsong.
Serien, som är är såld till 178 länder, har inneburit något av ett genombrott för utländsk film. I Storbritannien exempelvis, sänds Bron i original med text, vilket inte tillhör vanligheterna där.
Nu har Bron producerats i en brittisk-fransk variant, the Tunnel samt i en amerikansk version. Båda med betydligt högre budget (4ggr respektive 10 ggr). Ryssland/Estland är nu också under produktion.
Malmö har alla fördelar, menade Anders Landström. Här finns ett filmvänligt klimat, här är lättjobbat och i Malmö finns bra miljöer. Malmö, Skåne och Öresundsregionen har fördelar som ingen annan region i Sverige kan mäta sig med.
Skånes filmkompetens började byggas upp under inspelningen av Wallander. Köpenhamn är en region där det produceras mycket bra film, så där finns alla typer av spetskompetens som behövs i filmproduktion.
Den höga tillgången på kompetens kommer väl till pass nu när den fjärde säsongen av Bron är på gång. Ett team på ca 80 personer har rekryterats och sammanlagt kommer runt 100 skådespelare att väljas ut för att medverka i olika avsnitt.
Bron gör Malmö internationellt känd
Eva Eilstrup, Pressansvarig på Malmö Turism, gav en inblick i vilken betydelse film och TV-produktioner har för att
göra Malmö känd. Evas uppdrag går i stort ut på att intressera internationella media för staden för att dra hit besökare. Varje år tar hon tillsammans med Tourism in Skåne och Visit Sweden emot ett hundratal journalister, som förhoppningsvis skriver något positivt som lockar fler besökare till staden.
Varje artikel som skrivs värderas till ett värde som motsvarar 2,4 gånger vad en annons kostar. Det uppskattade pressvärdet har ökat kraftigt för många länder, så som Storbritannien där värdet dubblerades mellan 2014-2015.
Marknader som Malmö Turism prioriterar just nu är Danmark, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina, men Nederländerna och Polen är på uppåtgående.
Hur mycket betyder då en serie som Bron för att besökare ska välja att komma till Malmö? Troligen ganska mycket, menar Eva Eilstrup. Däremot så är det svårt att dra några raka slutsatser om varför besökare är här enbart ifrån hotellstatistik.
Film i Skåne för lokalproducerad film
Joakim Strand, Produktionschef, Film i Skåne AB berättade om en organisation som startades 1995 och 2009 blev en del av Region Skåne. Film i Skånes roll är att stötta lokal filmproduktion för att få den att växa. Det betyder både nationella och internationella filminvesteringar som sker i Skåne.
Förutom de långsiktiga marknadsföringseffekter som filmer producerade i Skåne ger så ger produktionerna också direkta intäkter till regionen. Förra året räknar man exempelvis med att över 2200 hotellnätter såldes till filmteam. Till detta kommer övriga hyror och andra omkostnader som filmteamen har haft. Intäkter som leder till ökad omsättning och fler jobb till regionen.
Film i Skåne stöder lokal film genom att agera som samproducent med krav på rättigheter och del i avkastningen. Varje år produceras, jämte större produktioner som Bron, 10-15 dokumentärer med stöd från Film i Skåne. Det gör Skåne bäst i Norden inom den genren.
Se Sydsnytts inslag på samma tema – Bron har blivit en saga för.
- 4 maj - Hur mår start-up scenen i Malmö? - investeringar och riskkapital
- 3 mars - idrottens framgång en seger för näringslivet
2015
- 25 november - Meet Malmö
- 30 september - Fysiska mötesplatser för en digital värld
-
2 maj - Specialmöte - Samverkan mellan det offentliga och näringslivet
Lördagen den 2 maj kändes historiens vingslag i kongressalen på nyöppnade Malmö Live. Det var första gången någonsin som ett möte hölls där. Nästan tusen personer tog tillfället i akt när Näringslivskontoret och Clarion hotels bjöd på näringslivsfrukost 07:07am Special.
Näringslivsdirektör Pehr Andersson, Jens Lyckman, VD på Clarion Hotell & Kongress Malmö Live och Jesper Larsson VD på Malmö Live Konserthus hälsade välkommen till mötet på Malmö Live, som hade slagit upp portarna samma datum strax efter midnatt.
För första gången öppnade Malmö Live upp för besökare och Malmöbor på de publika ytorna utomhus och inomhus, hotellet, restaurangerna och konsertsalarna. Kongressalen, där mötet hölls, var i sig en upplevelse. Enorm volym, tre stora skärmar, fantastiskt ljud och plats för 1500 personer, läktaren inräknad.
Pehr Andersson lyfte upp fyra saker som något unika för Malmö Live.
- Budgeten höll
- Tidsplanen höll
- Malmö Live är frukten av ett unikt samarbete mellan kommersiell och offentlig sektor
- En konsertsal med akustik i väldsklass
Konsertsalarna drivs av Malmö stads bolag Malmö Live Konserthus AB (före detta Malmö Symfoniorkester AB). Den stora konserthallen är i sina proportioner en kopia till Wiener Musikverein, Wiens konserthus. Med hjälp av lasermätningar och avancerad teknik har rummet fått en akustik i absolut väldsklass, vilket förhoppningsvis kommer att dra många musikintresserade besökare under åren som kommer.
Kommunstyrelsens ordförande, Katrin Stjernfeldt Jammeh, tog stolt över mikrofonen. Hon berättade att utan ett samarbete mellan Malmö stad och näringslivet hade Malmö idag varit utan sitt nya landmärke. Ett av Malmös särdrag är det goda samverkansklimat som finns mellan kommun, förenings- och näringsliv och invånarna.
Vidare berättade Katrin Stjernfeldt Jammeh om Malmö som en ung, global och modern stad. Över 50% av Malmöborna är under 35 år och här talas 140 språk. Under de senaste årtiondena har stora investeringar gjorts i staden. Malmö har fått en högskola mitt i staden, en bro till Köpenhamn, en tågtunnel, Västra hamnens utbyggnad och stadsdelen Hyllie med arena, mässhall och nu Malmö Live. Samarbeten med gemensamma visioner är grunden för Malmös utveckling, det poängterade också kommission för ett socialt hållbart Malmö. Nu är tiden inne för en också annan typ av investeringar. Investeringar i människor, sociala investeringar i Malmöbor.
Dags för föreläsningar enligt dagens tema – samverkan mellan kommun och näringsliv.
GOOD MALMÖ
David Polfeldt är VD för Massive Entertainment, som utvecklar och producerar datorspel. Förutom stora framgångar i spelbranschen har företaget blivit utnämnt till ett av Sveriges bästa och mest mångkulturella arbetsplatser. Fyra hundra anställda har sina rötter i 32 olika länder.
David Polfeldt bjöd på en inblick i sin egen karriär, som började med ett extraknäck där han tjänade 3200 kronor. En enorm summa, tyckte David, som genast köpte det han allra mest ville ha, en skateboard.
När utbildningen var klar var det dags för ett mer varaktigt arbete. David hade turen att få ett jobb med en chef som trodde på honom och gav honom ansvar. Oavsett om jag förtjänade chansen eller inte så fick jag den och tack vare det är jag där jag är idag, förklarade David.
Sedan målade David Polfeldt upp en betydligt mer negativ bild. Bilden av ett Malmö där ungdomsarbetslösheten i vissa områden ligger på 80% och fem tusen unga Malmöbor lever i ett utanförskap.
Till skillnad från mig, menade David, får dessa unga aldrig en chans att glädjas åt att ha tjänat egna pengar eller att känna att någon vågar satsa på dem.
När företag rekryterar är det lätt att leta bland folk som vi redan känner, eller folk som är precis som vi, förklarade David. Då missar vi möjligheten att bredda våra perspektiv. Tillväxt skapas inte genom att fortsätta leta på samma ställe, tillväxt skapas genom att bryta ny mark.
En idé föddes som utgår från att ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Konceptet ett företag, en individ, ett jobb, i ett år fick gehör hos Uppstart Malmö, Malmö stad och Arbetsförmedlingen och satsningen fick namnet Good Malmö.
Idag har femtio företag skrivit under ett ”letter of intent” för att ingå i satsningen och förhoppningsvis hinner det bli ännu fler. Den 14 september välkomnar företagen varsin ny medarbetare – en ung Malmöbo med en biljett in till arbetslivet i sin hand.
TILLSAMMANS GER MAN MALMÖ KRAFT
När Karin Mårtensson, som bodde i Göteborg, fick erbjudandet att börja som VD på Malmö Arena tvekade hon inte länge. Arenan har förutsättningar som saknas i Göteborg, men framför allt i Stockholm. Läget är rätt och infrastukturen är på plats. Inte ens stora arrangemang som Eurovision innebär några problem när det gäller transporter.
En annan styrka som Malmö har är det goda samverkansklimatet som finns här. I området är trettiotalet företag anslutna till Samsyn Hyllie. En del av de anslutna företagen är konkurrenter, som de olika byggherrarna. Trots detta ger en gemensam vision och varumärkesbyggande mervärden som gör att alla kommer längre och uppnår mer tillsammans.
Ett arbetssätt som Samverkan Hyllie har etablerat och som ger kraft i olika frågor är fokusgrupper. För närvarande finns en varumärkesgrupp, en evenemangs- och mässgrupp, en grupp som jobbar med klimatkontrakt, en grupp med kommersiella aktörer samt en bostadsgrupp.
Ett annat forum för samverkan, som Karin Mårtensson menar har positiv betydelse för Malmö är Destinationssamverkan. Destinationssamverkan Malmö AB, ägs till 70% av besöksnäringen och till 30% av Malmö stad. Destinationssamverkan har 65 medlemmar som har en gemensam ekonomi och strategi i uppdraget att sälja och marknadsföra Malmö som en mötesdestination i väldsklass.
Malmö Live är visserligen en konkurrent till Hyllie Arena. Men viktigare i Malmö är alla dessa samarbeten, som ger gemensam konkurrenskraft. Delat ansvar ger också delad glädje.
Karin Mårtensson avslutade med att önska Malmö Live lycka till!
-
25 februari - Mentorskap för tillväxt
Kan mentorskap hjälpa dig och ditt företag att utvecklas? Och vara en drivkraft ur olika perspektiv som berikar verksamheten? Vad innebär det egentligen att vara mentor och vad innebär det att vara adept? Finns det verktyg till hjälp för att utföra ett bra mentorskap?
2014
-
26 februari - Varför investera kapital i nya verksamheter?
Vilka drivkrafter har man som entreprenör när man återinvesterar i nya verksamheter? Vilka tankar och visioner ligger bakom nyinvesteringar? Hur ser återinvesteringslandskapet ut? Hur förhåller man sig som entreprenör till CSR-frågor?
-
23 april - Storytelling skapar lönsamt mervärde
Storytelling är en gren inom marknadsföring. Ofta laddar framgångsrika företag sitt varumärke med berättelser i syfte att positionera sig fullt ut. Genom historier skapas magi och ”snackisar” som ger mediautrymme. Samt trogna kunder.
-
24 september - Klimatsmart affärsnytta
Det finns pengar att spara och Good Will att vinna på klimatsmart företagande. Dessutom öppnas nya marknader då framförallt större organisationer och företag har tuffa miljömål som kräver vässade produkter. 0707-mötet den 24 september handlade om affärsnytta och miljö.
-
26 november - Boosta tillväxten
Många små och medelstora företag söker stöd för att få ökad tillväxt i sina verksamheter. Det kan handla om finansiering, rådgivning eller medverkan i utvecklingsprojekt för varor och tjänster.
Det finns ett antal olika aktörer att välja mellan, från nationella och regionala till EU stöd. Under detta 07:07am försöker vi ge en bild av de olika aktörerna och lyssnar på två företags resa med att ta hjälp utifrån för att få tillväxt i sina verksamheter.
Möten 2013 och tidigare
2013
- 17 april – Innovationskraft i befintliga företag
- 25 september – CSR – ett sätt att stärka konkurrenskraften
- 27 november – Kan skratt vara lönsamt?
2012
- 28 nov – Att hitta rätt kompetens till företagen
- 26 sep – Entreprenörskap och kapitalstöd till företag
- 9 aug – Extrainsatt i samband med Malmö City Horse Show
- 30 maj – Accelererande innovationsmiljöer
- 28 mars – Konsternas inflytande över affärsutveckling och ledarskap
2011
- 26 jan – Städers attraktionskraft
- 27 apr – Affärsnyttan med sociala medier – finns den?
- 28 sep – Vikten av det personliga nätverkandet
- 30 nov – Håller det att förändra?
2010
- 03 mar – En sportslig chans att göra affärer
- 28 apr – Vikten av en väl vald varumärkesstrategi
- 29 sep – Business över sundet
- 08 dec – Infrastruktur för business
2009
- 25 feb – Våga vägra lågkonjunktur
- 29 apr – Vänta inte i vänteläge
- 09 mar – Kulturbranchen allt hetare
- 30 sep – Ta plats i en styrelse
- 25 nov – Doppa fötterna i kunskapshavet
2008
- 24 sep – Seniorer på frammarsch i näringslivet
- 05 nov – Vilda entreprenörer
- 26 nov – Möten för miljarder
2007
- 28 feb – Affärsnyttan med ökad mångfald
- 28 mar – Att sälja och köpa företag
- 25 apr – Kvinnligt företagande ur ett annat perspektiv
- 26 sep – Att bygga och vårda varumärken
- 31 okt – Kul ger kulor
- 28 nov – Vad går 40-talister igång på?
2006
- 25 jan – Vilket näringsliv finns i Malmö om 10 år?
- 22 feb – Lagen om offentlig upphandling – hot eller möjlighet?
- 29 mar – Att exportera är inte svårt utan lönsamt
- 26 apr – Hur vill du att Malmös näringslivspolitik ska se ut?
- 31 maj – Turismen i Malmö en miljardindustri
- 27 sep – Kundvård – Nyckeln till affärer
- 25 okt – Kompetens – att leda och utveckla företag
- 29 nov – Malmös okända näringsliv