Bredd i Malmös eventhöst

Konster i luften på Skate Malmö

Det har varit en fullmatad eventhöst i Malmö. Besökare från hela världen har besökt evenemang som Dreamhack Masters, The Conference, Skate Malmö: Street och Nordisk Panorama. Snabbt växande Malmö Arab Film Festival är nästa event på tur.

 

Gamla klassiska Malmöfestivalen har under senare år fått ett antal färgstarka och uppmärksammade kollegor. Och kanske är det bredden på de olika evenemangen som är mest slående när man summerar Malmö som eventstad hösten 2017.

Den internationella tävlingen Skate Malmö: Street var först ut bland höstens många arrangemang. Mellan den 11 och 13 augusti – mitt under Malmöfestivalen – tävlade skateboardåkare från stora delar av Europa och USA på de tre tävlingsplatserna Nobeltorget, Anna Lindhs plats och Konsthallstorget.

– Precis som förra året så satsade vi på att sprida ut oss över stan. Vi har ju jobbat ihop med kommunen under flera år och idag finns det flera platser som är skateboardanpassade, så vi ville passa på att komma ut bland folk och visa upp oss, säger Nils Svensson på föreningen Bryggeriet som tillsammans med kommunen står bakom arrangören Skate Malmö.

Ett sjuttiotal åkare deltog varje tävlingsdag och häften av dem var tjejer. Tjejerna fick också halva prissumman som i år låg på 8 000 euro. Årets tävling var den fjärde i ordningen och gav mersmak. Redan nu planerar man för 2018.

– Vi är supernöjda med årets evenemang så det kommer absolut leva vidare. Säkerligen blir det i lite nya former. Det är roligare för alla inblandade att förnya sig varje år.

The Conference huserade denna gång på Malmö Opera

Den 30 augusti drog Dreamhack Masters igång i Malmö Arena. Det var andra året i rad som Malmö stod som värd för en av världens största e-sportturneringar. Franska laget G2 Esports stod till sist som slutsegrare efter att ha slagit danska North i finalen, och kammade därmed hem prispotten på två miljoner kronor. Evenemanget drog över i fjor över 10 000 åskådare och sågs online av mångmiljonpublik.

Om det blir en fortsättning även nästa år är ännu oklart, men Dreamhacks VD Marcus Lindmark har tidigare uttalat sig positivt om att bygga vidare på de välbesökta arrangemangen 2016 och 2017.

The Conference valde i år att förlägga sitt huvudprogram till Malmö Opera. Samtidigt satsade man mer än någonsin på sidoeventen runt om i staden.

– Det som händer på The Conference är relevant för många fler än de 1500 som har tid och råd att vara med på huvudkonferensen. Det är superviktigt för oss att vara så inkluderande som möjligt och därför har vi under de senaste tre åren satsat mer och mer på sidoevents. I år hade vi 60 olika arrangemang och nästa år ökar vi den delen ännu mer, berättar Cecilia Frankel, som är programansvarig.

Totalt deltog runt 5 000 personer i årets upplaga av The Conference. Bland de mer omtalade talarna kan nämnas Jenny Odell med sitt invigningstal ”How to do nothing” och marknadsföringsexperten Yousef Tuqan, som talade om de snabbt förändrade värderingarna hos den unga generationen i Mellanöstern.

Redan nu planerar man på Media Evolution för nästa års event, berättar Cecilia Frankel.

SIdoevent på the Conference – som i en annan värld?

– Vi kommer definitivt fortsätta att bygga ut våra sidoevents och arbeta ännu hårdare på att säkra upp kvaliteten på de arrangemangen. Om vi tittar på huvudevenemanget så är vår största utmaning att hitta fler talare från andra delar av världen än bara västvärlden.

Höst i Malmö innebär även filmfestival gånger två. Den 21 till 26 september arrangerades kort- och dokumentärfilmsfestivalen Nordisk Panorama i samarbete med Film i Skåne och Malmö stad. Årets tema var Finland och besökarna kunde bland annat bekanta sig med finska tonåringar med fäbless för käpphästridning i filmen Hobbyhorse Revolution.

Över 100 filmer visades under de sex festivaldagarna och som vanligt arrangerades även seminarier, work-shops och mingel. Festivalen har hunnit fylla 27 år och turnerade inledningsvis mellan de fem nordiska länderna, men hålls sedan 2013 permanent i Malmö.

Ett arrangemang som kompletterar en redan fullspäckad eventhöst i Malmö är Malmö Arab Film Festival som äger rum mellan den 6 och 10 oktober på en rad biografer i stan. MAFF är den största festivalen utanför de arabisktalande länderna med fokus på arabisk film och årets evenemang kommer bestå av runt 120 visningar.

Text: Jakob Hydén
Foto The Conference: Jesper Berg
Foto Skate Malmö: Street: Alexander Olivera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *