Charlottas vision för Minc är tydlig

Charlotta Alegria Ursing är Malmöbon som återvände till hemstaden efter nästan 20 år i Stockholm. Nu har hon avverkat sitt första halvår som vd för startup-huset Minc.
– Min vision är tydlig: vi ska vara det bästa stället i Europa att starta bolag på.

Charlotta Alegria Ursing har nu suttit ett drygt halvår vid Minc:s roder och har en tydlig vision för startup-huset

”Väldigt roliga och extremt intensiva”.

Så beskriver Charlotta Alegria Ursing de sju månader som har gått sedan hon tillträdde tjänsten som vd för Malmös hyllade startup-hus Minc. Hon kom från en tjänst på Innovation Skåne, men tvekade inte när rekryteringsbolaget hörde av sig med frågan.

– Jag insåg rätt snabbt att det här förmodligen är Sverige coolaste plattform för mig. Här finns ett sånt otroligt driv och höga ambitioner. Samtidigt finns det en vilja att ständigt utvecklas, och det var helt avgörande för mig.

Minc startade 2002 som en inkubator, men har med tiden utökats med en accelerator och startup-labs. Sedan starten har startup-huset hela tiden utvecklats och förnyats. Och förändringsdrivet kommer inte avta under Charlotta Alegria Ursings ledning – snarare tvärtom.

En av de kommande nyheterna i huset är Minc Lounge som ska byggas i en del av restaurangen på bottenvåningen. Tanken är att loungen ska bli en del i en offensiv med syfte att nå ut till fler.

– Vi har en hypotes att det finns entreprenörer i Malmö som antingen inte vet att vi finns eller som tror att vi inte är till för dem. Därför har vi anställt en person som bara jobbar med att kartlägga den här gruppen och försöka nå ut till dem. Loungen blir en plats där man enkelt kan slinka in, sitta och jobba och träffa andra människor.

Parallellt arbetar man med ett nytt samarbete med Malmö universitet som ska presenteras under maj månad. Dessutom är startup-huset i full färd med att skapa ett utökat partnerskap med stadens näringsliv. I maj presenteras också ett pilotprojekt vars syfte är att hitta nya och effektiva modeller för startups på nationell nivå.

– Vi kommer fortsätta ha fokus på skalbara bolag, det är det som är vår kärnverksamhet. Men i vårt uppdrag ingår också att stimulera entreprenörskap i en bredare mening och inte minst att arbeta för att alla som vill får samma möjlighet. Vi vet exempelvis att det är svårare för kvinnor att hitta kapital när de startar företag. Det är självklart en fråga som vi hela tiden arbetar med, och här på Minc är vi idag fler kvinnor än män.

Ett annat spår som Minc kommer fortsätta utveckla är arbetet med vertikaler.

– Vi har ju ofta flera bolag inom samma område och då finns det stora vinster med att samla dem och koppla ihop dem med de experter som de behöver. Fintech (finansteknologi) och social innovation är några sådana områden vi har arbetet med på senare år, säger Charlotta Alegria Ursing

Tidigare i sin karriär har Charlotta Alegria Ursing bland annat jobbat inom IT-sektorn, varit vd på PR-byrå, drivit ett eget rådgivningsföretag, extraknäckt som lärarvikarie och haft ett antal styrelseuppdrag. Men 2014 kände hon efter ett besök i sin gamla hemstad ett sug efter något nytt och bestämde sig tillsammans med sin familj för att flytta söderut. På vinst och förlust.

– Vi trivdes jättebra i Stockholm, men kände att vi behövde något nytt och när vi var på besök i Malmö slogs vi av hur enkelt allting verkar. Man bara hoppar på cykeln och drar iväg liksom. Och människor är annorlunda jämfört med Stockholm. Det finns en sund självdistans, man tar inte sig själv på så stort allvar. Och så hjälps man åt, säger Charlotta Alegria Ursing.

I Malmö finns en fantastisk generositet och en välvilja och omtänksamhet som faktiskt gör skillnad tycker Charlotta

Hon blir verkligen entusiastisk när hon lägger ut texten om Malmömodellen. Det finns en sorts outtalad enighet i staden – i näringslivet, hos kommunen och bland medborgarna – menar hon.

– Här finns en fantastisk generositet och en välvilja och omtänksamhet som faktiskt gör skillnad. Och det känns som att det omfattar alla, varenda bolag och varenda människa, ingen är längre bort än ett telefonsamtal. Det är också en av anledningarna till det är enklare för startups i Malmö, säger Charlotta Alegria Ursing som gärna lyfter fram stadens stolta ljusblå fotbollslag som en av sina stora förebilder.

– MFF är en professionell organisation med ett uttalat mål att alltid vara bäst. Samtidigt finns ett stort samhällsengagemang och en medvetenhet om varifrån man kommer och vem man företräder.  Och Malmö FF gör Malmöborna stolta och glada. Det är precis så jag vill att Minc ska jobba.

 

Text och foto: Jakob Hydén

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *