Crowdfunding på 07:07am – ett annat sätt att finansiera

07:07am 1 mars 2017. Från vänster: Alina Lundqvist, Björn Almér, Pehr Andersson och Lewis Horne

07:07am 1 mars 2017. Från vänster: Alina Lundqvist, Björn Almér, Pehr Andersson och Lewis Horne


07:07am frukostmöte den 1 mars handlade om Crowdfunding – eller gräsrotsfinansiering – ett begrepp som vi hör allt oftare.
Det innebär i stort att en stor mängd individer bidrar, ofta med mindre summor, för att tillsammans finansiera projekt, filmer, böcker, produktutveckling eller hela företag. Begreppets andemening kan härledas tillbaka så tidigt som sent 1990-tal, men ”Crowdfunding”som begrepp blev allmänt förekommande först i mitten på 2000-talet.

FundedByMe matchar entreprenörer med investerare

Alina Lundqvist, affärsutvecklingschef från Crowdfundingplattformen FundedByMe var först ut under morgonen och gav en inblick i hur det fungerar i praktiken. FundedByMe var Sveriges första Crowdfundingplattform och hjälper entreprenörer i olika faser av företagets tillväxt att få kontakt med investerare. Det handlar om både kapital- och lånebaserad crowdfunding. FundedByMe är en av ca 2000 liknande internetbaserade plattformar för crowdfunding i världen.
Enligt vissa studier förväntas crowdfunding under 2017 gå om riskkapitalbranschen i storlek.

Det finns fördelar med crowdfunding jämfört med att få startkapital från en riskkapitalist. Exponeringen av företaget eller produkten som sker vid crowdfunding, testar samtidigt produkten mot potentiella kunder. De som väljer att investera blir i regel produktens eller företagets största fans, som gärna hjälper till med marknadsföringen. Den som får kapital har fortsättningsvis en förstärkt relation med sina kunder istället för en riskkapitalist. FundedByMe har investerare från 74 länder och levererade mer än 300 miljoner SEK till 462 bolag.

Crowdfunding vände läget för kaffeföretaget Barista

Björn Almér, VD från kaffekedjan Barista hade egen erfarenhet av hur det fungerar att få stöd genom crowdfunding. Barista drog inte bara in 20 miljoner i världens första crowdfundingbaserade turn-aroundfinansiering (finansiering av mogna företag i operationell eller finansiell kris i syfte att vända en negativ utveckling) utan även Sveriges dittills största crowdfundingfinansiering totalt.

Björn Almér berättade hur han kom tillbaka in i företaget när siffrorna lyste rött i alla kolumner. Han stängde blödande enheter, minskade huvudkontoret och värderade ner företaget och sökte kapital genom Pepins, en plattform för många, i huvudsak mindre investerare. Resultatet blev att företaget idag ägs av 1682 enskilda personer som har valt att investera från 500 kronor var i företaget.

Unity blir verklighet tack vare crowdfunding

Lewis Horne, VD på Unity, berättade om sin produkt – en tvåsitsig elstadsbil som är utvecklad med hållbarhetsfokus, hela vägen från material och produktion till drift. Produkten är utvecklad med hjälp av öppen källkod tillsammans med en stort nätverk. Enligt planen ska elbilen finnas på marknaden för ett rimligt pris innan året är slut.

Unity använde FundedByMe som ingång till att hitta finansiärer. Marknadsföringen bestod bl.a. av en film som fick stort genomslag hos investerarna på plattformen. Efter bara tre dagar hade 580000 USD samlats in och idag är Unity ett av de största crowdfundingprojekten någonsin.

En av de stora fördelarna med att använda crowdfunding enligt Lewis Horne är att fokus inte flyttas från kundens behov så som det hade kunnat göra om kapital istället hade kommit från en riskkapitalist. För Unity, som är ett kollektivt utvecklingsprojekt (öppen källkod) var det också helt naturligt att öppna upp brett för ett delat ägarskap med många.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *