Demoday på rådhuset lockade investerare och innovationer

Demoday – en chans för tech att matchas med investerare

30 uppstartsbolag presenterade sina produkter för över 100 investerare på Malmo Demo Day – det största eventet för matchmaking i södra Sverige.
– Med en miljon kronor så skulle jag verkligen kunna utveckla min produkt, säger Hanne Pålsson, vd på Stylos Design AB.

Hanne Pålsson var en av dem som ville träffa investerare på Demo day

Stylos Design AB är ett av sex företag som varit med i programmet Fast Track Malmö. Fast Track Malmö är en accelerator och hjälper nystartade företag, som siktar mot en internationell marknad, med att lansera sin produkt och träffa investerare. Bakom acceleratorn står Minc, Almi, Almi Invest, Malmö Startups och Invest i Skåne. Årets insats avslutas med Malmo Demo Day då företagare och investerare möts.

–  Vi startade Fast Track Malmö förra året. Då hade vi 250 företag som ville vara med. I år var det nästan dubbelt så många. Med det är vi den populäraste acceleratorn i Norden, säger Joel Larsson, programansvarig på Fast Track Malmö.

Samma utveckling har det varit av antalet investerare som är intresserade av Malmo Demo Day. Bland dem finns bland annat Nordic Makers, Accel och Microsoft Ventures.

–  Vi har fått hit en mix av investerare från hela Europa. Det finns många bra bolag i regionen och det är ett bra läge att investera. Sett till hur mycket riskkapital som rests är vi trea i Norden. Vi är  efter Stockholm och Köpenhamn, men före Helsingfors och Oslo. Det är rätt otroligt, säger Joel Larsson.

Hanne Pålssons är vd och grundare till Stylos Design AB. Hon sitter på Malmös företagsinkubator MINC. Hon utvecklat ett nytt trygghetslarm döpt till Vevios, som redan fått en hel del uppmärksamhet i tidningar och i radio.

–  Jag har studerat industridesign, men innan dess jobbade jag inom hemtjänsten i tio år. Så jag vet att behovet finns av ett nytt trygghetslarm. Tekniken är 40 år gammal, ergonomin är dålig vilket leder till falsklarm och det är dålig design vilket gör att ingen vill ha det på sig. Man säger ”jag tar på mig det när jag behöver det”, men då är det för sent, säger Hanne Pålsson.

Den skickar också ut gps-koordinater så att man kan se var personen med armbandet är någonstans.

Marcus Hast, utvecklare på Scene There, visar VR-glasögon

Via Fast Track Malmö har hon fått hjälp med att bredda sitt kontaktnät.

–  Jag har nått ut till en större värld. Det är många mobiltekniska företag som har hört av sig. Jag skulle vilja samarbeta med något vårdföretag som redan jobbar i en kommun. Och så behöver jag investerare för att ta fram prototyper.

I rådhuset cirkulerade mycket folk som lyssnade och tog del av olika spännande innovationer. Även kring företaget Scene There var det många som flockades. De tar fram mjukvara för 360-videos i virtual reality-glasögon.

–  Det som skiljer oss från andra är interaktiviteten. Här kan man gå runt i världen och upptäcka den, säger Marcus Olsson, vd och en av grundarna till Scene There.

I filmerna som man ser med glasögonen på sig finns det blå punkter. Genom att fästa blicken på en sådan punkt zoomar filmen in och man flyttas till den platsen.

–  Med ljud till så ger det en fördjupad känsla. Du tas till platsen. Vi är först i världen med detta, säger Marcus Olsson.

På det här sättet ska exempelvis reseföretag kunna presentera utflyktsmål, livsmedelsföretag visa upp var produkten producerats eller industrier visa upp sina fabriker och hur tillverkningen går till.

Scene There har också gått Fast Track Malmö och tycker att det varit bra att få någon att ”bounca” idéer med och att de arrangerat mötet med investorerna.

–  Man blir skarpare på att pitcha – på att presentera sina idéer. Och så får man gemenskapen med andra företag som är på gång. Det är en bra miljö att vara i, säger Marcus Olsson.

Just miljön i Malmö som helhet var något kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh tog upp när hon invigde Malmo Demo Day. Hon betonade hur man i Malmö, med sin internationella prägel, enkelt kan skapa nätverk över hela världen:

–  Vi har en mycket bra infrastruktur och flera högskolor i närområdet. Det gör att det är lätt att hitta kompetens. Åtta nya företag startar i Malmö varje dag. Jag är stolt över att vi har många företag som utvecklar nya idéer och som utvecklar staden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *