Design i Malmö – då och nu

Historik

Malmö var redan i slutet av 1800-talet en industristad med bland annat textil- och verkstadsindustri. Grunden till dagens designscen lades under tidigt 1900-tal genom industri-, förpacknings- och modedesign, hantverkare, möbel- och porslinsproduktion.

1914 hölls den Baltiska utställningen och klassicistiska byggnader som Hipp, Central-stationen och Palladium uppfördes.

Modernismen slog igenom i slutet av 30-talet bland annat genom byggnationen av funkishusen Ribershus ritade av Eric Sigfrid Persson. Bauhausmöbler flyttade sin produktion till Malmö och kom att fortsätta under fyra decennier.

Under 40-talet färdigställdes Stadsteatern (Malmö Opera) samt S:t Gertruds och S:t Knuts kapell på Östra Kyrkogården, alla genomarbetade och fortfarande intakta byggnader, med specialritade möbler och armaturer.

Många framgångsrika samarbeten mellan designers och företag växte fram under 50-talet, där de främsta är Katja of Sweden som tillsammans med Malmö Mekaniska Tricotfabriks AB (MMT) och skofabriken Gyllene Gripen startade ett långvarigt samarbete, grafiska designern Olle Eksells samarbete med chokladfabriken Mazetti. Den grafiska designduon John Melin och Anders Österlin bidrog till att förnya svensk reklam och keramikern Signe Persson-Melin, silversmeden Torun Bülow, textil-formgivaren Ingrid Dessau kom att bli några av 1900-talets främsta designers.

Designområdet fortsatte att utvecklas under 60-talet med möbelformgivare som Börge Lindau, Bo Lindekrantz, Ruud Ekstrand och Christer Norman som blev några av Sveriges nya designpionjärer. Malmös identitet som designstad manifesterades 1964 genom öppnandet av Form/Design Center, fortfarande idag Sveriges enda designcenter. Malmö växte och miljonprogrammen byggdes.

Under 70-talet fortsatte Form/Design Center att driva utvecklingen inom designområdet. Design handlade om ergonomi, miljö, materialval och tekniska lösningar, barnvänlighet och logistik. Malmös industrier hamnade i en djup ekonomisk kris och ett stort antal textilföretag lades ner samtidigt som Malmö Konsthall öppnade.

80-talet dominerades i Malmö dels av varvskrisen, som 1986 nådde sin botten då den civila produktionen lades ner, dels av nya möjligheter inom design- och konstlivet då, Malmö Konsthall, Rooseum och många av stadens gallerier låg i framkant inom den internationella samtidskonsten.

Stadsbyggnadsutställningen NordForm90, markerade de strukturella nysatsningarna i Malmö under 90-talet, liksom inrättandet av en Konsthögskolan Malmö och Malmö Högskola. Nya designföretag som exempelvis Boblbee och David Design startade.

Stadens stora satsningar inom arkitektur och stadsmiljö fortsatte under 2000-talet med Öresundsbron (2000), bostadsmässan Bo01 (2001), Turning Torso (2005) och Citytunneln (2010). En ny generation designers med varierat uttryck, sinne för förändring och stor bredd och mångfald tar plats i Malmös nya innovationsmiljöer, som Minc, Malmö Cleantech City, Stpln och Media Evolution City.

Malmö har de senaste femton åren lyckats bli staden som tog sig från svartmålad industristad till expansiv kunskapsstad med framtidstro. Därmed har Malmö på nytt fått ett gott rykte som designstad.

Många starka aktörer

Malmö har idag många starka aktörer inom det utvidgade området form- och design, som tillsammans skapar ett öppet klimat för samarbete mellan det privata och offentliga. Detta ger goda möjligheter för utveckling av idéer, företag, entreprenör-skap och projekt. De områden som särskilt utmärker sig är mode, speldesign, innovationsdesign, hållbar design och stadsmiljö. Exempelvis har några av Malmös unga modedesigners under det senaste året uppmärksammats och blivit prisade både nationellt och internationellt och några av Malmös digitala design- och spelföretag blivit uppköpta av utländska bolag och befäst sin roll genom att expandera lokalt. Malmö stad stödjer form- och designområdet på olika sätt, bland annat genom ateljéstipendier till utövare och organisationer.

Kulturarv

Malmö Museer samlar föremål inom industridesign, specifikt inom områdena hem, hemtextil, hushåll, dräktkonfektion och teknik. Föremål som tillverkats eller designats och brukats i Malmö eller Malmöregionen har hög prioritet. Malmö Museer har i första hand ett etnologiskt alternativt teknikhistoriskt perspektiv på insamlingen. Malmö Konstmuseum har en samling möbler, konstindustri och konsthantverk som idag omfattar ca 6000 föremål inom materialområdena keramik, glas, metall, textil och möbler. Kriterierna för samlingen har varit att ge en allsidig bild av utveckling och förändring. De flesta föremålen kommer från Sverige och de nordiska länderna. Något specifikt skånskt perspektiv finns inte.

Sveriges enda designcenter

Form/Design Center (F/DC) är Sveriges äldsta och enda designcenter med en kontinuerlig verksamhet sedan 1964. Med årliga besökstal i storleksordningen 150 000 är F/DC en av de mest besökta kulturinstitutionerna i Malmö och Skåne. F/DC har genom åren kommit att bli Malmös och Skånes främsta utställningsarena och mötesplats inom design- och arkitekturområdet och ses som en resurs såväl lokalt, regionalt som nationellt. F/DC har därmed en unik roll att bygga vidare på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *