E-sport och mingel i arla morgonstund – 07:07am

Kan Tetra Pak verkligen ha något gemensamt med dataspelande ynglingar? Betydligt mer än vad man kan tro. Den insikten fick de många besökarna vid näringslivskontorets nätverksträff 07:07am, där e-sportens växande potential för näringslivet stod på agendan.

 

– Daniel!

Glatt samtal kring frukostbordet. Daniel Chatin och Joakim Carlsson från Business Performance pratar med Ingvar Dahl, BEGE Plattform & Ställning, och Göran Darrell, Pragati. Alla är nyfikna på e-sportens möjligheter.

Göran Darrell, före detta bankman och numera finansiell konsult via det egna företaget Pragati, upptäcker att en affärsbekant från förr har slagit sig ner i en fåtölj vid samma bord på MalmöMässans konferenscenter.

Daniel Chatin, konsult på företaget Business Performance, tittar upp med ett leende och vandrar runt bordet för att trycka den gamle vännens hand.

Det är tidigt på morgonen den förste september och båda har kommit till MalmöMässan för att delta i höstens första 07:07am, näringslivskontorets nätverksträff för och med företagare. Trots den arla morgonstunden är trängseln stor kring det dignande frukostbordet och överallt pågår dämpade, engagerade samtal.

– Jag har gått på de här mötena sedan de startade. Det är ett bra sätt att träffa folk, att både knyta nya kontakter och hålla liv i de gamla. Jag vill också veta vad som händer i Malmö, säger Göran Darrell.

Även många av de andra deltagarna menar att möjligheten att knyta kontakter och hålla sig ajour med aktuella ämnen är de viktigaste skälen till att de kliver upp i ottan för att vara med på 07:07am.

Dagens träff sammanfaller med Dreamhack Masters på Malmö Arena. Därför är temat påpassligt nog e-sport, ett fenomen som blir allt mer intressant för näringslivet. Många av besökarna medger att de inte vet mycket om ämnet men gärna lär sig mer.

– Jag har ingen aning alls, men jag är mycket nyfiken. Det är som det stod i inbjudan hit: ”Känner du att e-sport inte är något för dig, så är det verkligen något för dig”, säger Karolina Engström från Ung Företagsamhet.

Karolina Engström från Ung Företagsamhet har inte varit på 07:07am på mycket länge men lockades både av möjligheten till mingel och av dagens tema. Hon vill gärna lära sig mer om e-sport, som är ett perfekt ämne med tanke på de målgrupper som hon jobbar med.

Enkelt förklarat innebär e-sport tävlande i dataspel. Just nu växer e-sporten i rasande fart, både vad gäller antalet utövare och omsättning, och har också ett starkt grepp kring de allt viktigare digitala kanalerna.

– Jag har två barn som sysslar med IT och de har hållit på med det här länge, så jag har åldrats med sådana här spel. Det är intressant att se var utvecklingen tar vägen. Det är något som snabbt växer in i samhället, säger Ingvar Dahl från BEGE Plattform & Ställning.

En av dagens gästtalare, Dreamhacks vice vd Tomas Lyckedal, visar en talande bild av räckvidden inom sociala medier, där han jämför MFF med Ninjas in Pyjamas (NiP), ett av landets mest framgångsrika e-sportlag.

De sistnämnda har överlägset flest följare i samtliga kanaler. MFF har drygt 184 000 följare på Facebook, NiP har över en miljon.

– Det här handlar om människor som rör sig lika naturligt på nätet som på gatan, säger Tomas Lyckedal.

Storlag inom traditionella idrotter startar e-sportlag för att bli en del av den digitala revolutionen och många företag upptäcker värdet av att finnas där e-sportarna finns.

Anders Gustafsson, marknadsdirektör på Tetra Park Nordics, är på plats på 07:07am för att tala om företagets engagemang i e-sporten. Tetra Pak har sedan ett par år tillbaka ett nära samarbete med Dreamhack, med tydlig närvaro vid olika event.

Nya tider kräver nya metoder. Anders Gustafsson, marknadsdirektör på Tetra Pak Nordics, ser engagemang i e-sporten som ett bra sätt att nå de yngre, marknadsdrivande generationerna. Samtidigt etablerar Tetra Pak samarbeten med nya företag som de aldrig annars hade nått och lockar i förlängningen också till sig ny kompetens.

Det handlar om att nå de åldersgrupper som Anders Gustafsson kategoriserar som ”Z-generationen” och ”millennier”, det vill säga 10–20-åringar respektive 20–30-åringar.

– De är marknadspåverkarna som vi måste ha en dialog med. Men syftet är multifacetterat. Vi knyter också kontakter med nya samarbetspartners och har dessutom egna anställda som sysslar med e-sport. I förlängningen lockar det till sig nya medarbetare. Vi väljer inte vem som ska jobba hos oss. Z-generationen och millennierna bestämmer själva var de ska jobba.

Aviserade Zainab ”zAAz” Turkie, ledande e-sportare som bor i Malmö, fick tyvärr ställa in på grund av sjukdom.

 

Text och bild: Johan Bentzel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *