Efter Malmö Näringslivsgala – Ali och Rowan om hur det kändes att vinna!

Ett erkännande för det arbete man lagt ner och en känsla av att ha blivit sedd. Så svarar Rowan Drury och Ali Eftekhari på frågan om vad näringslivspriset betytt för dem.

 

Rowan Drury vann Malmö Stads Näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling

På Näringslivsgalan hyllar Malmö Stad sina entreprenörer och nytänkare med priser i nio klasser. Nu har det gått en tid sedan dess och vinnarna har hunnit att smälta upplevelsen. Rowan Drury vann Malmö Stads Näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling. Hon står bakom disken inne på sin butik Gram. Gram är en förpackningsfri livsmedelsaffär och siktar mot ”zero waste” genom att hjälpa sina kunder att skapa mindre avfall när de handlar mat.

– Priset gjorde mig lycklig, Jag tycker om motiveringen. Det står att jag ”lever som jag lär” och det stämmer, säger Rowan Drury och visar diplomet som hänger på väggen.

Hon trodde inte att hon skulle vinna. Men en vecka innan galan började hon ändå förbereda något sorts vinnartal ifall det skulle bli så.

– De andra nominerade var också riktigt bra. Men Gram är unikt i Sverige och förmodligen var det därför vi vann. Gram är den enda förpackningsfria affären i Sverige, även om jag tror att de kommer fler nu. Det var en spännande kväll och roligt att få ta emot priset. Jag kunde nästan hålla mig till det jag förberett, säger Rowan Drury och ler.

Hon ser priset framförallt som ett erkännande.

– Det är en bekräftelse på att folk tycker att det vi gör är bra och viktigt och att vi är på rätt väg. Det är många som kommit fram till mig efteråt och gratulerat mig. Så priset har varit ett bra sätt att sprida kunskap om vad Gram är.

Rowan Drury hade inte varit på galan tidigare och det hade inte heller Ali Eftekhari som prisades som årets Näringslivsrookie.

Ali Eftekhari vill få bort den negativa stämpeln kring Malmö och visa det positiva

– Jag hade inte förstått hur stort det var. Magnituden av det. Folk gick i kostym och klänning, men jag kom i t-shirt och jacka, säger Ali Eftekhari och skrattar.

Ali Eftekhari jobbar med musikevent och festivaler för bland annat Öresundsgruppen som arrangerat Big Slap och lockade Avicii till Malmö för sin avskedsspelning i Sverige.

– Först reagerade jag lite på att jag skulle vara rookie. Jag arrangerade min första spelning för sex år sen. Men de tog upp det i motiveringen och sa att i sportvärlden slår en rookie igenom med dunder och brak, men att det inte alltid är så i näringslivet. Där kan man vara rookie fast än man gjort saker tidigare. Jag har alltid hållit mig i bakgrunden och varit en doldis, jag har aldrig varit en frontfigur och inte varit så peppad på att ställa upp på intervjuer.

Priset gjorde honom förvånad eftersom han inte haft något med Malmö Stad att göra tidigare.

– Jag var glad redan vid nomineringen. Då fick man åka in och träffa juryn och svara på en massa frågor. Det var som speedating. Sen fick man inte veta så mycket mer förutom att man var en av tre som nominerats.

Ali Eftekhari tycker att de andra nominerade var ”svinduktiga” och blev jätteglad över priset.

– I motiveringen tog de upp att vi placerat Malmö på kartan. Jag har aldrig haft någon relation till Malmö Stad tidigare och kände nu att ”Wow, de har sett oss, de uppskattar det vi gör”. Det är skönt att få bekräftelse på det arbete man lagt ner varit viktigt.

Och priset ger energi till fortsatt arbete:

– Vi har ett välgörenhetsprojekt på gång. Vi vill få bort den negativa stämpeln kring Malmö och visa det positiva. Vi vill visa att den här staden inte är så dum som den ibland framställs. Det finns så mycket duktiga kreatörer här. Det såg man ju inte minst under Näringslivsgalan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *