Enjay är ett företag med ventilationsluft under vingarna

Idén är lika enkel som genial – med produkten Lepido kan restauranger och andra storkök utvinna värme ur sin ventilationsluft. Uppfinningen har gett företaget Enjay luft under vingarna och på kort tid har man gått från två till elva anställda.

 

Finessen med Lepido är att värmen kan utvinnas, trots att ventilationsluften till stora delar består av fett och sot. Innovationen innebär både ekonomisk och miljömässig vinning, och svarar väl mot en efterfrågan som har funnits hos restaurangägare under lång tid, berättar Jesper Wirén som står bakom företaget tillsammans med Nils Lekeberg.

– Tidigare sålde vi ett filter som var baserat på uv-teknik specifikt för restaurangventilation. Kunderna var väldigt väl medvetna om att de kastade bort en massa energi, så de frågade om vår utrustning kunde skydda traditionella värmeväxlare, men det gick inte, vi fick säga nej. Men till slut sa Nils till mig att ”Nu har jag sagt nej på den här jävla frågan för

Jesper Wirén och Nils Lekberg

sista gången. Kunderna berättar precis vad de vill ha, men vi säljer något annat”. Så vi tänkte att vi måste knäcka den här nöten.

Så för fyra år sedan började de med hjälp av teknikspecialister att utveckla Lepido genom att bygga en testrigg i Stora Harrie. Det de fick fram var inte ett filter utan en energiåtervinnare och Jesper Wirén och Nils Lekeberg bestämde sig för att ge den det ultimata testet.

– Vi ville testa den på det absolut värsta som går, så vi kontaktade Burger King. Det blir så mycket fett och sot i deras kök att det förstör allt som kommer i vägen på sex veckor. När den passerat sex veckor var vi glada, när vi passerat sex månader kände vi att vi hade något, berättar  Jesper Wirén.

– Då dansade vi faktiskt uppe på taket! minns Nils Lekeberg

Och idag, två och ett halvt år senare, levererar den fortfarande lika mycket energi utan att någon rört den.

Efter det började industrialiseringsfasen för Enjay. Det gällde att ta funktionen till en produkt som det gick att producera. Och efter ett år hade man det. Det innebär att det finns hundratusentals kronor per år att tjäna för större kök och restauranger. Utöver Burger King har man även stora fastighetsbolag som Wasakronan och Stena Fastigheter och även skolor som kunder .

– I grund och botten är vi ett miljöföretag. Men det går inte att sälja på miljö, fast finns det ett ekonomiskt incitament så är bolagen intresserade av att det finns en miljövinst också, säger Jesper Wirén.

Hur har ni kunnat finansiera ert arbete?

– Vi är inte självfinansierade. Vi har fått hjälp och haft lyxen att vi har kunnat välja finansiärer. Ingen av oss har byggt ett företag förut som har potentialen att bli internationellt stort. Vår första investerare var Peter Engberg som är en av storägarna i Orbital Systems och som gjort den här resan tidigare, säger Nils Lekeberg

Enjay sitter i Minc-huset i Västra hamnen men ska snart lämna inkubatorn och flytta till nya lokaler i Fosie.

– Minc är fantastiskt! Det är otroligt svårt att sätta ett värde på det nätverk som finns. Vi är övertygade om att försäljning är en personlig uppgift. Du kan inte få igång en försäljning om du inte får sitta öga mot öga med dem som tar beslut. Där måste det börja. Andra saker kan följa. Den typen av nätverk finns här, säger Nils Lekeberg.

Vilka råd skulle ni vilja ge andra nystartade innovationsföretag?

– Se till att få hjälp av de nätverk som finns. Energimyndigheten var superbra. Jobbar du som start up med Energimyndigheten så har du galet bra draghjälp, säger Nils Lekeberg.

– Ha modet att misslyckas framför en kund. Det är inte enkelt att komma till en stor kund och säga att vi har en produkt som inte finns, men vi skulle gärna vilja testa den. Dessutom behöver man vara långsiktig. Vi har mantrat att vi bygger företaget med fokus på försäljning. Så fort det går ska vi bort från finansiering och stå på egna ben vad det gäller intäkter. Men det måste balanseras med verkligheten. Ta reda på om kunderna verkligen vill köpa och se till att hitta köpare innan produkten finns, säger Jesper Wirén.

Hur ser framtiden ut för er?

– Vi funderar på att börja sälja i USA om två år och efter det tittar vi på de tysktalande regionerna i Europa, säger Jesper Wirén.

– Vi har hela tiden jobbat stenhårt för att det här ska var en svenskbyggd produkt, säger Nils Lekberg. Det är en stor utmaning att hitta rätt leverantörer. Vi tycker att det är en grundpelare för vårt samhälle att vi ska ha tillverkningsindustri med arbetstillfällen för att skapa värden här. Vi tittar vi på hur vi ska hitta producenter som har tillräckligt hög kompetens vad det gäller automation, för ska vi bara bygga med mantimmar så kommer vi vara tvungna att flytta ut. Svensk industris hjärta är att ha smarta lösningar och vara i framkanten av teknik. Nischade speciallösningar måste vi kunna göra här. Vi har underleverantörer i Limhamn och Eslöv, Vellinge men vi börjar växa ur dem och det är tråkigt för vi skulle helst vilja vara här i Malmö och Skåne.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *