Finalisterna till Malmö Näringslivsgala firades

Årets tema för Malmö Näringslivsgala är Business as Unusual – ovanligt företagande. Bland finalisterna till näringslivspriserna finns bland annat Stratiteq och de uppmärksammade stadsbönderna i Los Perros Urban Farming.

För första gången presenterades finalisterna under ett eget event. Ett hundratal personer hade samlats i PwCs lokaler på Anna Lindhs plats i Malmö för att mingla och hylla finalisterna.

En av dem som nu har möjlighet att vinna ett pris var Buddha Browett från Los Perros Urban Farming. Han blev både överraskad och glad över beskedet att de nominerats i kategorin miljö och hållbarhet.

– Jag har lite svårt att ta in det här. Jag tror att någon ska berätta att de skämtar! säger Buddha Browett och ler.

Han driver företaget Los Perros tillsammans med Sofia Reuterving.

– Los Perros betyder hundar på spanska. Jag träffade Sofia i Barcelona för sju år sen. När vi flyttade till Sverige tog vi med oss en gathund vi tagit hand om och döpte oss efter honom. Men det är ett dumt namn för det har hänt att folk tror att vi är ett hundföretag, säger Buddha Browett och fortsätter:

– Men det gör vi inte. Vi är stadsodlare. Vi har en bit mark i Västra Skrävlinge vid Rosengård som vi odlar på. Det kan vara het chili, majrova, kål, senap, mycket ätbara blommor och så pumpor. Här i Sverige odlar ni pumpor för att använda dem vid Halloween. Men i Australien, där jag kommer ifrån, odlar vi pumpor för att de är jättegoda att äta.

Buddha Browett berättar att de levererar till både restauranger och privatpersoner. Miljötänket genomsyrar all deras verksamhet. De använder inga maskiner utan gör allt för hand och leveranser sker per cykel.

– Halva världen lever i städer. Kommersiell urban farming är stort i till exempel Australien och Kanada, men här i Sverige har det inte slagit igenom ännu. Vi är bland de första i Sverige och vi är störst. Men vi är ett rätt så nytt företag, så det är kul att vi blir uppmärksammade, säger Buddha Browett.

Relativt nya är också kabel och- anläggningsföretaget Akeab som är en av tre som kan vinna pris som årets jobbkomet.

– Det här är jättekul. Vi har utvecklats enormt. Vi började med fyra anställda 2008 och idag är vi runt 280. Det är kul att man uppmärksammar näringslivet. Näringslivet är grunden för att staden ska fungera, säger Emilie Condrup, hållbarhetschef på Akeab.

Hur ska ni fira finalistplatsen?

– Ja, just nu är det bara jag, vår personalchef och vår vd som vet om det. Men det får väl bli en lite godare frukost än vanligt i morgon.

I barnvagn med på eventet ligger dottern Alice, tre månader.

– Hon får väl också jobba på Akeab i framtiden. Eller också inte. Det får vi se, säger Emilie Condrup och ler.

Glada miner var det även från Anna Werntoft, vd för affärs- och it-konsulterna Stratiteq som är finalist i kategorin Årets Malmöföretag.

– Det här var superhäftigt och är en superboost för hela bolaget! Jag har precis spelat in en film med telefonen som vi kan lägga ut internt för medarbetarna i morgon när vi berättar om det här. Vi har julfest i morgon så det blir perfekt att fira det här då!

Hon berättar att hon brukar gå på näringslivsgalan i vanliga fall.

– Det är ett väldigt trevligt arrangemang. Man träffar bolag man annars inte brukar träffa och man knyter ihop Malmö. Det är roligt att näringslivet uppmärksammas.

Vilka som slutligen vinner presenteras under Näringslivsgalan den 12 februari på Malmö Live. Galan är en del av en heldag ägnat åt att uppmärksamma företagandet med föreläsningar och diskussioner. Biljetterna till galan har alltid kostat pengar men nytt för i år är att det även kostar att vara med på evenemangen under dagen. Något Anna Werntoft tror är bra.

– Jag tror på den idén. Det gör att man kan höja kvaliteten på programmet för dagen. Det blir också ett annat åtagande om man betalat för biljetten.

Erik Öster från Dreambag

Erik Öster från eventbolaget Dreambag berättar att det varit uppskattat tidigare att det varit gratis, men att man nu vill ändra paketeringen av galan för att höja relevansen.

– Temat är ju ovanligt företagande och vi har med väldigt spännande talare i år som upplevt saker som vi andra dödliga inte har. Vi har med Babba Canales som kommer från Kristianstad och plötsligt blev marknadsföringschef för kontroversiella företaget Uber i New York. Sen kommer också Petter Askergren. För många är han känd som rapparen Petter men han är också en entreprenör med intressen i kläder och mat och mycket annat. Sen har vi även med Anna Kinberg Batra. Alla har ju en relation till henne vare sig man vill eller inte. Hon är inte med som politiker utan för att hon har varit med om något helt unikt.

Moderator under dagen är TV-ankaret Suzanne Sjögren och konferencier under kvällen är radioprofilen Susanna Dzamic och artisten Oscar Zia.

Fram tills dess väntar nu ett tufft arbete för juryn att vaska fram vinnarna. För redan arbetet med att få fram finalisterna var nog så utmanande vilket Nina Christensson berättade om. Hon fick själv gå fram och ta emot pris i kategorin kreativa näringar 2015 för sitt arbete med restaurangerna Smak och Bastard och sitter nu i juryn till det priset. Varje jurygrupp består av cirka nio ledamöter, vilka träffas tre gånger för att diskutera fram en vinnare.

– Jag vet nu att det är sjukt svårt. Men passa på att njuta nu för även en nominering/finalistplats är en vinst.

 

 

FAKTA FINALISTER

 

Här kan du läsa hela listan >>

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *