Här har man gjort slipsar i nästan 100 år, men vem köper alla hängslen egentligen?

I nära 100 år har Portia i Malmö försett landet med slipsar, hängslen och skärp. Idag är företaget Sveriges ledande slipsleverantör, även om merparten av kunderna finns på den internationella marknaden.

Jockum Åkesson och Ann Charlotte Pernsvi

Under många år var TEKO-industrin (Textil och konfektion) en av Malmös viktigaste näringsgrenar. Det är en tid som numera känns avlägsen, men det finns de som håller stånd. Och gör det med stor framgång. På Sofielund ligger Portia som i snart 100 år har levererat slipsar och hängslen till välskräddade män i Sverige och utlandet. Resultatmässigt har företaget haft sina bästa år på 2010-talet.

– Det är många unga män som köper slipsar och flugor idag. Det gäller att behålla våra gamla kunder samtidigt som vi får in nya, säger Jockum Åkesson, vd.

Portias kunder finns inom beklädnadsfackhandeln och bland profilföretag. Slipsar, ficknäsdukar, plastronger och andra accessoarer för män köps in efter säsong och hålls i eget lager, allt kan levereras per omgående. Jockum Åkessons syster Lottie Pernsvi håller kontakt med skjort- och kostymtillverkare och vet vilka mönster och färger som gäller.

– Vi är duktiga på design i Sverige och Danmark. Många i Europa pratar med oss och fråga om trender, slipsbredd och färger. Förr var det tvärtom. Då fick alltid vi fråga dem, berättar Lottie Pernsvi.

Hon säger att det är svårt att växa i Sverige, men att man nu via internet och egna hemsidan lättare når den internationella marknaden. Kunderna finns främst i Skandinavien, men mycket säljs även till övriga Europa, till Schweiz, Nederländerna och Frankrike. Däremot kan det vara svårt att få tag på personal. Svenska ungdomar idag vill bara bli designers säger Lottie Pernsvi.

– Det är svårt att hitta folk i Sverige som kan handarbetet, som vet hur maskinerna fungerar. Vi har tre jätteduktiga kvinnor i produktionen. De är från Kosovo, Chile och Vietnam. Vi hade inte klarat oss utan dem.

Maria Soto packar med van hand

Vad är skillnaden idag mot när ni började?

– Det är ju en stor skillnad med näthandeln. Det som händer idag på det området är jättespännande. Man måste följa med i utvecklingen, annars försvinner man, säger Lottie Pernsvi.

Hon betonar hur viktigt det är att man tar fasta på det positiva med att företaget är anrikt, men att man inte stelnar och blir ointressant.

– Jag minns när jag började här. Jag tog bort det gamla och rationaliserade arbetet. Nu kommer min dotter Elise in och gör samma sak. Hon är på väg in i företaget och tar över efter mig. När jag trappar ner så får hon trappa upp. Min son Fredrik jobbar här också. Jag och Jockum sprang ju som barn här och det har de också gjort.

– Vi sliter ut en generation i taget, säger Jockum Åkesson och skrattar.

Och efter snart 100 år i Malmö finns inga planer på att lämna staden.

– Vi trivs väldigt bra här på Palmgatan och har inga planer på att flytta. Jag tror på Sofielund. Det är gamla arbetarkvarter som ligger centralt. Det är många nyinflyttade som är intresserade av området, så det kommer att lyfta, även om det nog tar några år, säger Lottie Pernsvi.

I trappan upp till kontoret finns en väggmålning med motiv från både Venedig och Malmö. När Jockum och Lotties farfar Konrad Åkesson grundade företaget 1924 tog han namnet från en karaktär i William Shakespears drama Köpmannen i Venedig. En förslagen kvinna som genom att klä sig i manskläder kunde agera mera fritt.

Ann Charlottes dotter Elise Anderberg är fashion consultant

– Farfar var i företaget i nära 50 år, vår far Bertil också och snart har vi varit det med, säger Jockum Åkesson och ler.

Han började 1976, Lottie sex år senare.

– Jag hade jobbat på Skånska Cementgjuteriet, som det hette då, och skulle absolut inte in i företaget. Men jag började 1982 och det är något som jag aldrig ångrat. Det är en trevlig bransch och härliga människor man jobbar med, säger Lottie Pernsvi.

Annars tycker Jockum och Lottie att tiderna blivit lite tuffare. Dels för butikerna som måste konkurrera med e-handeln och idag har högre hyror att tampas med. Dels för Portia själva som med åren fått ställa om sin verksamhet, där den viktigaste förändringen var att man lade ner slipstillverkningen 2003.

– Som mest var vi 83 anställda. Idag är vi tio plus agenter som säljer för oss. Vi var nog de sista slipstillverkarna i Sverige. En gång i tiden fanns det 80 i Sverige. Vid millennieskiftet fanns det fortfarande tre i Malmö, men nu är alla borta, säger Lottie Pernsvi.

När TEKO-industrin försvann i Malmö, försvann också tillgången till folk som kunde laga maskinerna. Det som tidigare hade kunnat fixas inom några timmar kunde plötsligt ta flera dagar. Men vissa specialslipsar, bälten och hängslen tillverkas här fortfarande. Det gick inte att få motsvarande produkter av samma kvalitet tillverkat utanför Europa och skulle det göras i Europa kunde tillverkningen lika väl bli kvar i Malmö, resonerade man.

– Vi säljer ändå otroligt mycket hängslen. Jag undrar vem det är som köper alla, säger Lottie Pernsvi och skrattar.

– Ja, men har man en spetsmage så passar det bra, säger Jockum Åkesson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *