Hej Framtid visade Malmös unga branschen där jobben finns

Foto: Bodil Elakkanin

Foto: Bodil Johansson

Måndagen 16 januari tog äntligen ett av Meet Malmös samverkansprojekt form. Malmö Live fylldes med drygt 1000 nyfikna Malmöungdomar när evenemanget Hej Framtid gick av stapeln. Kock, konferensvärd och salladskreatör – var några av jobben som besöksnäringen lyfte fram, när de skulle ge Malmös unga inblick i den växande branschen.

Var femte nytt jobb i Sverige är inom besöksnäringen. Paradoxalt nog är arbetslösheten bland Malmös ungdomar hög. Missmatchningen mellan unga arbetssökande och besöksnäringens behov av arbetskraft är grunden till konceptet Hej Framtid, som uppkom under en workshop arrangerad av Meet Malmö.

Konceptet kom till liv genom ett heldagsevent riktat till åttor, nior och unga arbetssökande. Under dagen minglade ungdomarna med utställare från besöksnäringen samt fick följa med på företagsbesök hos bland annat MFF, Big Bowl, Slagthuset och Finnlines. Dagen avslutades med tips och information från yrkesvägledare, yrkesutbildningar och arbetsförmedlare.

Hej Framtid har gett mig en inblick på riktigt – man har verkligen fått se hur det ser ut på insidan av exempelvis ett hotell. Min bild när jag kom var att jobb inom den här branschen är tillfälliga. Men nu efter inser jag att detta är en stor bransch, med möjligheter att växa och göra karriär.

Malin, arbetssökande.


Ett resultat av samverkan i sin bästa form

Hej Framtid bygger på samverkan mellan Malmö stad, Region Skåne, Destinationssamverkan Malmö AB, Visita, Arbetsförmedlingen samt flera sammanslutningar och aktörer från branschen. Aktörernas tankar och erfarenheter kom samman under Meet Malmös workshop, då konceptet Hej Framtid föddes. Helt enkelt samverkan när den är som bäst.

– Den här typen av samarbeten och upplägg är bra för oss på MFF:s Karriärakademi, då vi arbetar mycket med att få in arbetssökande på arbetsmarknaden. Vi hoppas att ungdomarna tar med sig att det finns mycket jobb inom det här – det finns fler jobb än att vara sportchef på Swedbank Stadion. Få vet att hur många det krävs för att hålla i en match säger Ivo Konjevod, Ungdomsansvarig på MFF:s Karriärakademi.

– Hej Framtid är viktigt för oss dels för egenintresse, att visa upp att vi finns. Men också för att det är viktigt att bidra till Malmös utveckling. – Och sen vill vi visa att det här är en bra och kul bransch att jobba i, fyller Ebba i. Vi hoppas att fler efter den här dagen fått upp ett intresse för branschen säger Anna Randow och Ebba Järrud på Elite Hotel Malmö.

Intresserad av att bidra till ökad  samverkan mellan kommun och näringsliv? Kanske vill du testa en idé eller söka samarbetspartners?

Läs mer om hur Meet Malmö fungerar >>

Läs mer om Hej Framtid >>

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *