Hos Carl F blev handkraft och hästdragna vagnar till robotar och miljölastbilar

Allt började med handkraft och hästdragna vagnar för 130 år sedan. Idag är det robot och miljölastbilar som gäller. Men i grunden är Carl F samma företag – då som nu.

 

Carl F är ett serviceföretag för avfall- och materialhantering konstaterar Peter Tillberg, transportchef.

– Tidigare utgjorde transporter av grus och sten halva företaget och andra halvan var avfallssortering. Idag utgör avfallshanteringen hela biten. Vi har inte längre två avdelningar utan vi är ett företag, säger han och fortsätter:

– Vi riktar in oss på byggavfall. Hemma är det lätt att sortera men på en byggarbetsplats är det ofta svårt med utrymme för sortering och det är där vi kan hjälpa till.

Peter Tillberg, transportchef och VD Curt F Jönsson

Carl F:s sorteringsanläggning finns i Norra Hamnen och tar årligen emot nära 50 000 ton avfall. Här jobbar ett drygt dussin personer och sorteringen sker manuellt, sedan med maskin och slutligen med en robot, döpt till Carl Robot. När den installerades för något år sedan var det den enda i sitt slag i norra Europa. Den kan göra tusentals plock i timmen och sorterar ut trä, sten, metall och plast.

– Den gör inget en människa inte kan göra. Fast den kan jobba dygnet runt och går den sönder kan man enkelt byta ut en del. Den sorterar allt vi vill att den ska sortera. Man lär den skillnaden på olika plaster till exempel och den gör inte fel. Den funkar jättebra, säger Peter Tillberg.

Idag har Carl Robot två armar men dess kapacitet ska öka med 50 procent när den inom kort får en tredje arm.

– Det är otroligt små mängder som går till deponi. Det är i princip bara eternit som är undantaget. Asbestfibrerna är svåra att göra något åt. Men drygt 99 procent sorteras ut till återvinning och återanvändning, säger Peter Tillberg.

Så mycket har hänt under företagets långa historia. Den började 1888 när Nils Jönsson, son till mjölnaren i Flackarp, lämnade den lilla byn tillsammans med sin hustru Johanna och flyttade in till Malmö. 30 år senare, 1919, tog yngste sonen Carl F över verksamheten.

– När min far tog över företaget så skrevs ett papper. Där är allt företaget hade specificerat. Det står antal hästar, selar och hur mycket foder det fanns. Det är underskrivet av min farfar och min far. Det är jättefint och är inlämnat till en konservator för att bevaras, säger Curt F Jönsson, vd.

Under Carl F:s ledning växte verksamheten och under 1920-talet började man att köpa in lastbilar. Hästarna var dock i bruk en bra bit in på 1950-talet. Då hade företaget redan flyttat in i de då nybyggda lokalerna på Agneslundsvägen i norra delen av Sorgenfri där huvudkontoret finns än idag.

På ett fotografi från tiden för andra världskriget ser man de uppställda lastbilarna med gengasaggregat snett bakom förarhytten. Mycket av transporterna bestod av kol och koks och

Carl F när gengasaggregat användes på lastbilarna

Curt berättar hur förarna kunde komma upp på kontoret för att få lön, alldeles svarta av sot. Kontanterna fanns i ett kassavalv. En gång försökte ett par dynamitarder ta sig in i utrymmet, men deras laddning lyckades inte forcera den tjocka dörren.

– Och där hade de tur. För inne i valvet förvarades på den tiden även nitroglycerin så det hade kunnat bli en rejäl smäll, berättar Curt F Jönsson.

1969 blev det ett nytt generationsskifte och han över ledningen och det var då företaget riktade in sig på avfallshantering, containrarna fick sina karakteristiska gula och mörkt brandgula färger och företaget ändrade namn.

–  Innan hette vi Jönssons Åkeri. Men Carl F är ju världens bästa namn tycker jag, säger  Curt F Jönsson.

Med tiden har man också satt ett allt större fokus på miljö med bland annat eget vindkraftverk och planer på solceller. Alla lastbilarna går idag på syntetisk diesel, det fossilfria bränslet HVO och bränsleförbrukningen kollas noga.

– Vi byter ut våra fordon så gott vi orkar för att minska bränsleförbrukningen. Med vårt nya datorsystem kan vi effektivisera våra transporter ytterligare, hitta kortare vägar och på så sätt minska antalet mil som körs, säger Peter Tillberg.

Han tror att om några år kommer en stor del av deras maskinpark vara eldriven.

Resultatet av miljötänket visade sig tidigare i år då Carl F tilldelades priset Årets Lyft av Godstransportrådet för sitt miljöarbete

Solcellerna är planerade för att sättas upp i Norra Hamnen dit hela företaget ska flytta. Fastigheten på Agneslundsvägen ska nämligen bli park och förskola.

– Vi samlar allt på ett ställe och det är bra. Platsen i Norra Hamnen ligger bra till logistiskt sett. Jag är egentligen inte en person som blickar så mycket bakåt, utan vill se framåt. Men det är klart att det kommer att kännas speciellt sista gången man går upp för trappan. Det kommer man ju inte ifrån, säger Curt F Jönsson.

Kommer ni att lämna Malmö i framtiden?

– Nej, vi är ett klart lokalt företag. Vi har vår huvudverksamhet här även om vi tar små steg utåt mot västra Skåne, ner mot Ystad och ut på Österlen.

Du har jobbat med det här i över 50 år. Vad är det som gör jobbet kul?

– Allt är kul! Det är klart att det varit en del okul också. Men för att vara ett så litet företag så är det synnerligen omväxlande. Man vet inte vad som ska hända under resten av dagen när man kör till jobbet på morgonen.

Och du Peter har varit här i 28 år. Är trogen personal något som utmärker Carl F?

– Jag tror det. Vi har väldigt liten omsättning på personal. Alla som jobbar för oss är anställda, vi har inga inhyrda förare eller så och det är ovanligt. Men det finns en stor trivsel här. Vi har after work i morgon till exempel och då kommer halva personalen. Det tyder på att man värdesätter gemenskapen, säger Peter Tillberg.

Curt; när du går i pension i framtiden. Finns det någon som tar över då? Kommer du att författa ett sånt där brev om hästar och selar?

– Ha ha! Selarna finns faktiskt kvar. Men min äldste son tar över. Det finns fler Jönssöner. Vi har ju inte hunnit med så många.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *