Industrin – det nya svarta – 07:07am 30 november 2016

Vem har inte hört historien om Malmö? Från Kockums till Malmö universitet. Staden som förvandlades från industri- till kunskapsstad. Den något bedagade historien förändrades i grunden under denna novembermorgon.

Framtidens industri är redan här

Anna Hall, vice VD på Industriklustret IUC Syd inledde morgonens program med en trendspaning av globala drivkrafter.

Tekniken: Ann Hall menade att de möjligheter som ny teknik erbjuder är en global drivkraft. Ett exempel hon lyfte var butiker som skickar ut personliga erbjudanden och t.o.m kan dra slutsatser om kommande konsumtionsmönster. Den gravida kvinnan, som efter att ha köpt vissa kosttillskott, fick erbjudanden om rabatterade blöjor.

Utvecklingsrevolutionen: Den andra globala drivkraften som Ann Hall lyfte är den starka utvecklingskraft som finns i många länder. Kina är ett exempel där antalet uppfinningar har ökat mångfalt under 2000-talet. Istället för att bara producera driver Kina också vad som ska produceras och hur.

Tankerevolutionen: Idag finns i princip obegränsade möjligheter att söka och och korsbefrukta olika kunskaper. Stora mängder data kan laddas ner av vem som helst som har en smartphone i fickan. Kunskapsområden gifts ihop och blir genom tankens kraft ett nytt koncept.

Från linjärt till cirkulärt: Återvinning är här för att stanna därför att det är hållbart, inte minst ekonomiskt. Gamla som inte behövs blir nya med ett nytt användningsområde.

Från invigd till adaptiv: Robotar som arbetar tillsammans med och lär sig av personal på arbetsplatser.

Från skala bort till bygga upp: Med teknikens hjälp skapas produkter i rätt form från början, så att inget behöver tas bort. 3-D print angavs som ett exempel. Linas matkasse ett annat.

Från givna till designade material: Tyger som kan ändra färg och värmeförmåga angavs som exempel.

Från nördig till coolt: Kunskap och teknik går allt mer från att vara nördigt till att vara coolt.

Ann Hall avslutade med att betona betydelsen av den senaste trenden, från nördig till coolt. Vi behöver fler som driver utvecklingen och fler tekniker. Därför är det viktigt att vi uppmuntrar engagemanget som finns hos ungdomar som ska välja yrkes- och studieinriktningar.


Utveckling i en traditionell bransch

Johan Ambuhm, Vice President, på Business Development & Digital Solutions Inwido AB, gav en inblick i en bransch I stark utveckling. Inwido började göra fönster redan på 20-talet. På den tiden var produktionen liten och manuell. Idag omsätter företaget 5,4 miljarder och har 4000 anställda. Elit och Diplomat är de mest välkända varumärkena i Sverige under Indiwos mantel.

Johan Ambuhm berättade att det inte alltid är lätt att driva utvecklingsarbete inom en traditionell bransch. I kedjan från tillverkare till slutkonsument finns finns många involverade som helt enkelt är nöjda med det som är.

Men Johan Ambuhm var inte nöjd så 2012 startades en innovationstävling som resulterade i ett stort antal bidrag. Tio finalister valdes ut och av deras bidrag finns flera i dagens sortiment.

2016 ändrade företaget strategi till att knyta slutkonsumenten direkt till utvecklingsenheten i företaget. På så sätt ökades kunskapen om hur fönstret lever och påverkas av användningen i ett vanligt hem.

Nu ligger fokus inte bara på själva fönstret utan på att underlätta i kundens vardag. Genom en app kan du t.ex. se att alla fönster är stängda och det finns automatiska lösningar för ljusinsläpp och mörkläggning i olika delar av huset.

Framtidens industri i kunskapsstaden Malmö

Joel Eklund är VD för Tepe Munhygienprodukter AB. Tepe är ett anrikt, modernt och globalt Malmöföretag med marknad i hela världen. Idag omsätter företaget 600 kr med 300 anställda i sex länder. Under 2016 tilldelades TePe både priset årets Jobbkomet vid Malmö Näringslivsgalaoch den nationella utmärkelsen Export Hermes.

Johan Eklund är sonson till företagets grundare som startade verksamheten i Malmö på 60-talet. Trots företagets utveckling till marknadsledande i sin bransch så väljer de att stanna i Malmö. Och inte nog med det, de väljer att bli Malmö. I företaget har ungefär lika många utländsk bakgrund som Malmö har. Andelen kvinnor som är chefer är dock något fler än männen. Något som tyvärr inte speglar Malmö helt.

Då många företag har valt att lägga produktionen i låglöneländer väljer Tepe att stanna i Sverige. Med lönerna kan vi inte konkurrera med Kina och det vill vi inte heller för vi vill inte ha deras arbetsvillkor, menar Johan Eklund.

För att få lönsamhet så väljer Tepe istället på att satsa på teknik och utveckling. En högteknologisk maskinpark betyder mer kvalificerade arbetsuppgifter och rätt personal finns i Malmö. Utveckling betyder nya produkter av fortsatt hög kvalitet.

Om den gamla bilden av Malmö som har gått från industri- till kunskapsstad säger Joel Eklund att Malmö visserligen är en kunskapsstad, men med en industri i utveckling.

Joel Eklund föreslår att vi istället pratar om: ”Framtidens industri i kunskapsstaden Malmö”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *