Intryck och upplevelser viktigt för handeln i jul

När e-handeln växer blir intryck, upplevelser och stämning allt viktigare för butikerna. Det märks särskilt tydligt nu i juletid – både på stadens köpcentra och i cityhandeln.

Det glimrar och gnistar, doften av glögg och pepparkakor ligger tät och de klassiska julsångerna ekar mellan husen. Julshopping har alltid varit underhållning och upplevelse – något mer än bara ren konsumtion – och kanske har den trenden blivit ännu tydligare idag när allt fler väljer att handla över nätet.

– Många butiker gör det där lilla extra för att göra det trevligt för besökarna, särskilt nu under julen. Folk förväntar sig och uppskattar det väldigt mycket. Vi i Malmö Citysamverkan har delat ut julkit till alla butiker att pynta skyltfönster och butiksytor med och vi har fått ett generellt tillstånd för alla att sätta ut dekorationer och annat 60 centimeter från fasaden, berättar Pia Sandin, VD på Malmö Citysamverkan.

Pia Sandin, VD Malmö Citysamverkan

På stans hotell och andra mötesplatser ligger broschyren ”Kom in i värmen” där klappjägarna kan få tips på olika shoppingslingor.

– Det har blivit väldigt uppskattat. Alla älskar ju inte att strosa runt och shoppa, utan tar mer än gärna emot lite tips. Vi har exempelvis ”Grönt och skönt” som är en slinga för dem som vill handla med gott samvete och måna om miljön och ”Otippat och oväntat” som är för dem som har fått den hopplösa uppgiften att köpa julklapp till den som redan har allt. Följer man den kan man hitta lite mer udda och ovanliga butiker, berättar Pia Sandin och hänvisar till Malmö citys hemsida för dem som vill ha tips på fler shoppingslingor.

En trend som det talas om i detaljhandeln är att konsumenterna generellt blir mer och mer specifika och noggranna i sin julklappsinköp. Slit-och-släng-gåvorna blir ovanligare till förmån för mer kvalitativa inköp, menar Pia Sandin.

– Folk tar verkligen reda på i detalj vad vänner och anhöriga önskar sig och de tar tid på sig att få det rätt. Och om de inte hittar precis rätt så är det allt fler som satsar på olika sorters presentkort. Det är de signalerna vi får från våra medlemmar och vi kan själva se det i försäljningen av vårt eget presentkort.

Även på Mobilia har man under de senaste åren satsat på att erbjuda sina kunder upplevelser – något mer än bara handel.

– Det är ett förändringsarbete som har pågått sedan 2010, och som i grunden handlar om att förvandla Mobilia från ett traditionellt köpcenter till att bli ett handelskvarter med inslag av mycket annat än bara handel. Strategin är att skapa en mötesplats, man ska vilja vara här, träffa människor och uppleva saker, säger Anders Murmark, marknadsområdeschef på Atrium Ljungberg som äger Mobilia. Liksom inne i stan rivstartade julhandeln här redan den 24 november, med Black Friday. Julen är en efterlängtad högtid, även för butiksinnehavarna.

– Det är en väldigt rolig period, det tror jag du kan fråga vilken butiksanställd som helst om. Det är så klart mycket att göra, men folk är glada och det är kul att kunna tipsa och hjälpa folk att hitta rätt julklappar, menar Anders Murmark och avslutar.

– Julhandeln är jätteviktig, det är inget att hymla med. Visst är det så att e-handeln påverkar våra köpmönster, samtidigt vet vi från de senaste åren att framför allt den sista veckan, från den 18:e och framåt, blir otroligt intensivt, precis som vanligt. Det är så klart lite tidigt att sia om trender i år, men jag upplever att det är mycket folk i rörelse. Så vi vågar hoppas på en riktigt bra julhandel även i år.

 

 

Text: Jakob Hydén
Foto: Jakob Hydén och Malmö Citysamverkan

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *