Köpcentret Entré satsar på social hållbarhet och upplevelser

Entré kommer i framtiden inte bara vara ett köpcentrum i traditionell mening. De nya ägarna Trianon satsar på upplevelser och social hållbarhet och i planerna finns ett socialt ansvarstagande som bland annat innebär att man i en överenskommelse med Malmö Stad avsätter lägenheter för att motverka hemlöshet.

När planerna på Entré först presenterades var det som ett upplevelsecentrum. Verkligheten blev mer av ett konventionellt köpcentrum. Nu har ägarna för Entré bestämt sig för att återvända till ursprungstanken.

– Det kommer inte att bli något nytt köpcentrum. Däremot kommer byggnaden att stå kvar, fast med annat innehåll. Entré ska ha fyra inriktningar. Här ska man erbjuda upplevelser och aktiviteter, kultur, samhällsservice och butik och handel, säger Anna Heide, affärsutvecklingschef på fastighetsbolaget Trianon.

– Kultur fungerar många gånger som en motor i stadsutveckling, det är en stor och viktig bidragare till stadens och områdets attraktivitet och välmående. Vi kommer att jobba vidare med en inventering av närområdet vad gäller olika verksamheter, kultur, samhällsservice och näringsverksamhet i liten skala, som finns i närområdet. Detta kommer vi att göra tillsammans med några andra aktörer för att få koll på vad som finns att bygga vidare på i utvecklingen av området, fortsätter Anna Heide.

Hittills har 41 lägenheter upplåtits med syfte att få ned stadens hemlöshet. Ytterligare nio är på gång under året. Samhällsservice och kultur ingår också i satsningen. Som exempel finns idag folktandvården på plan två i huset mot Värnhem och diskussioner förs med Malmö Stad om ett bibliotek i bottenplan på samma hus, samt ett konsthistoriskt museum.

Plan tre i det stora huset fylls av sportbaren O’Learys, biografkedjan SF och träningscentret SATS. Resterande del, på nära 4 000 kvadrat, ska fyllas av Extremezone AB som Trianon tecknat ett tioårigt kontrakt med. Efter sommaren kommer de att öppna ett sport- och actioncenter.

– Här ska det finnas parkour, ninjabanor, trampoliner och klätterväggar. Då kan man utnyttja den tio meter höga höjden i lokalen och titta ut över Malmö samtidigt som man klättrar, säger Anna Heide.

Extremezone kommer att ändra konceptet efter hand och skifta utrustning för att alltid testa det senaste. Så Entré kommer att fungera som ett showroom för dem.

På plan två finns en aktivitetsaktör som ska erbjuda glow golf, minigolf i mörker med självlysande bollar och banor, boule och tapasbar och så är en ännu så länge hemlig konceptrestaurang på väg in.

– Vi har hela tiden koncept på gång. Det som gäller idag kanske inte gäller om en vecka. Vi tittar på allt och bedömer hur väl det passar in med det övriga, säger Anna Heide.

En del är inte uthyrt på det här planet ännu. Det är lokaler som sparats för att bli kontor, men hur det blir med det beror lite på möjligheten att ta upp fönster.

På plan ett finns HM med outlet, Hemköp, ett apotek och Systembolaget.

I det andra huset som ligger mot Värnhemstorget finns Folktandvården och en restaurang. Förhoppningen för Trianon är att här i framtiden även ska finnas ett konsthistoriskt museum.

– Vi är med som en av fem platser som kulturförvaltningen utreder. Det är vad vi drömmer om här och vår byggnad är den enda som redan finns, säger Anna Heide.

Annat som påverkar Entré är vad som händer i området i övrigt. JM bygger ett hus här med 127 lägenheter och det är även på gång att en pågatågsstation anläggs vid Östervärn.

– Då får vi ett stationsnära läge. Vi anpassar vårt innehåll i huset efter närområdet. Men det krävs också att vi har en regional attraktion och det tror vi att vi har, säger Anna Heide.

Om fem år ser hon att Entré utvecklats till en naturlig mötesplats.

– Vi har ett unikt upplevelsemål och enorma parkeringsytor under huset.

När Anna Heide träffade husets arkitekt Greger Dahlström för ett tag sedan så visade han vad Sydsvenskan och Skånska Dagbladet skrev för 18 år sen om planerna för Entré.

– I rubrikerna stod det att det här skulle bli Malmös nya upplevelsecentrum. Då var handeln en upplevelse på plats. Men med e-handeln har det förändrats. Dessutom har Emporia etablerats sedan dess. Vi tar inte upp kampen med dem utan vi tar en nygammal väg. Någonstans har vi gjort en loop och är nu tillbaka vid ursprungstanken och gör det i en större omfattning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *