Kurvan pekar uppåt för spelstaden Malmö

Utbildningar i världsklass, storsäljande spel, globalt uppmärksammade e-sportevents och flera prestigefulla nyetableringar. Malmö är på god väg att bli en av Europas ledande spelstäder.

Staden och branschen aktörer har målet klart för sig: Malmö ska bli Europas spelstad nummer 1. Och förmodligen har visionen aldrig varit närmare att infrias än just nu.

Peter Lübeck

Peter Lübeck tror på spelbranschen i Malmö

– Spelbranschen i Malmö har aldrig mått bättre, mitt jobb är tacksamt. Det har varit en stadig uppåtkurva under 20 års tid och nu har vi nått en punkt där kännedomen sprider sig i Sverige och i Europa om vad vi har gjort i branschen. Många ledande aktörer ser Malmö som förstaval när man startar en studio, säger Peter Lübeck, verksamhetsansvarig på Game Habitat, organisationen som jobbar för att utveckla spelbranschen i södra Sverige.

Det senaste exemplet är speljätten Avalanche Studios som helt nyligen meddelade att de startar en studio i Malmö med mellan 30 och 35 anställda. Sedan tidigare finns de i Stockholm och New York.

– Malmö var ett ganska självklart val. Det finns väldigt många utvecklare i staden och en spelcommunity full av initiativ och samarbeten. Samtidigt finns det i Malmö en entreprenörsanda som inte finns på samma sätt i Stockholm, säger Åsa Wilson från Avalanche som är med och stöttar uppstarten av den nya studion.

– Vi är ett företag som jobbar mot hela världen och vi vill vara i städer som erbjuder en mångfald av utvecklare men också en mångfald av kulturer. Malmö är attraktivt eftersom det finns en bubblande och vibrerande spelcommunity med internationella influenser. Malmö har också en närhet till Köpenhamn vilket gör att vi kan komma närmare talanger på den danska spelmarknaden, säger Åsa Wilson.

Ytterligare en viktig faktor för Avalanche Studios var utbildningen Game Assembly som bolaget redan idag har ett nära samarbete med. Utbildningen är rankad som världens näst bästa inom spelutveckling. På bara några år har antalet sökande till utbildningarna femdubblats.

– De formligen spottar ur sig kompetens. Tidigare i våras hade de sin årliga praktikmässa och dit kom 48 bolag från hela Europa för att knyta till sig duktigt folk. Det fanns fyra gånger så många praktikplatser som studenter och det säger något om hur attraktiv utbildningen har blivit, säger Peter Lübeck.

Dessutom har Malmö universitet en treårig spelutbildning, Malmö yrkeshögskola har en utbildning som är mer appfokuserad och i våras startade Skurups och Fridhems folkhögskolor en ny spelutbildning i sina lokaler i Malmö.

Men hur ser då framgångsreceptet för Malmö ut? Vad är det som har gjort Malmö till den spelstad den är?

– Något jag upplever generellt i Malmö är att folk tar sig tid och lyssnar, man är öppen och generös och det tror jag är vår styrka. Vi kan aldrig konkurrera med exempelvis Stockholm om mest kapital, men vi kan skapa den bästa möjliga miljön för spelutvecklare. Det är den bilden vi vill fortsätta sälja i Europa, säger Peter Lübeck.

Malmö stad har också jobbat länge och metodiskt för att bidra till att stärka spelbranschen. De var exempelvis med som sponsor för spelkonferensen Nordic Game redan vid starten för 15 år sedan.

– Uthållighet är enormt viktigt när det gäller utveckling av den här typen av branscher. Allting tar längre tid än man tror och det gäller att tänka långsiktigt och inte förvänta sig resultat för snabbt. Malmö stad har sett potentialen i spelbranschen redan i ett tidigt skede, och det – i samarbete med andra aktörer som universitetet, regionen och företagen själva – har absolut bidragit till den fantastiska utveckling som vi nu kan se, säger Stefan Månsson, näringslivskonsult på Malmö stad.

Malmö stads engagemang kommer inte avta, åtminstone inte inom överskådlig tid.

– Det finns fortfarande mycket vi kan bidra med, inte minst när det gäller att marknadsföra och synliggöra allt det fantastiska som sker inom spelbranschen i Malmö, säger Stefan Månsson.

En av satsningarna som Malmö stad ligger bakom är Malmö Game Week, som anordnas i augusti. Under en vecka anordnas konferenser, tävlingar och andra tillställningar. Samma månad arrangerar universitetet en av världens största mässor för speldesign – Foundations of digital design – som lockar hundratals forskare till staden.

Men det främsta beviset för Malmös attraktionskraft för spelutvecklare är förstås de företag som bestämt sig för att etablera sig i staden. Massives succé och expansion är välkänd, bara i fjor nyanställde bolaget ett hundratal personer och etablerade sig i ett helt kvarter i närheten av Möllevången. Sedan tidigare finns även bolag som King, Tarsier och Paradox i staden. Sammanlagt har spelutvecklingsföretagen i Malmö knappt 600 anställda idag, och siffran väntas fortsätta stiga under de kommande åren. Omsättningen låg på knappt två miljarder kronor 2016, beräknat på branschens totala omsättning och Malmös andel av antalet anställda i Sverige.

Den prestigefulla och årligt återkommande spelkonferensen Nordic Game är med sitt breda utbud av workshops, föreläsningar och events också en bidragande orsak till Malmös status i spelvärlden.

– När vi startade för 15 år sen var vi knappt 200 personer i gamla SAAB-fabriken och jag rattade i princip hela tillställningen själv. Sedan dess har vi vuxit linjärt och vid årets konferens deltog över 2 000 personer från hela världen. Man kan nog säga att vi är en bra temperaturmätare för hur branschen mår. Och just nu går den riktigt bra i hela Norden, säger Erik Robertson, VD för Nordic Game.

En styrka för spelbranschen i Malmö är att den är diversifierad. Det innebär att staden står väl rustad inför kommande utmaningar, menar Erik Robertson.

– Det finns ingen spelplattform av rang som inte något bolag i Malmö arbetar med. Insatserna i det ekosystem som utgör Malmös spelbransch är väl utspridda. Vi gör alla olika varianter av spel för alla olika sorters människor och det innebär att Malmö har en anpassningsbarhet och det är en styrka som kan vara viktig när det börjar blåsa.

 

Text: Jakob Hydén

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *