Malmö Näringslivsgala 2017 – en dag och kväll tillsammans för Malmö

För 15 året i rad var det på måndagen den 13 februari åter dags för Malmö Näringslivsgala. Under temat ”Tillsammans för Malmö” samlades totalt drygt 2000 personer på Malmö Live under dagens och kvällens olika program.

Dagsprogrammet med föreläsningar, workshops och mingel öppnades av Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Hon presenterade dagens tema och Malmös utmaningar, talade om hur vi tillsammans äger denna stad och att man gör skillnad om man kraftsamlar just tillsammans. Malmö Näringslivsgala hyllar bland annat de som gjort något extra i Malmös näringsliv och därmed är med och gör skillnad.

 

Malmös historia och det nya tillsammans

Moderator under dagens program var Catarina Rolfsdotter-Jansson, journalist, författare och programledare med hållbar utveckling som specialområde. Hon presenterade dagens förste talare, Roger Johansson – professor och forskningsledare på Institutet för studier i Malmös historia på Malmö högskola, samt professor vid Lunds universitet. Samarbete och konflikter genom Malmös historia var hans tema för dagen. Genom bland annat nostalgiska bilder ur Malmös historia och en komisk blinkning åt Malmös generellt skeptiska mentalitet åt nya projekt och idéer som broar och Turning Torsos, guidade han åhörarna genom stadens utveckling med avstamp i olika samarbeten och projekt.

Sofia Ulver, docent på Lunds Universitets Ekonomihögskola beskrev begreppet konsumentkultur och talade om hur politik och konsumtion i omgångar gått hand i hand. Och vad är egentligen det nya ”tillsammans” just nu? Staden har porträtterats av olika bilder genom tiderna och det uppstår nästan alltid bilder som kontrar dessa av olika grupper i samhället.

Innan förmiddagens kaffepaus var det så dags för paneldiskussion – plats på scen tog Gustav Svanborg Edén från Skate Malmö, Anna Lindén från The Conference/Media Evolution och Anders Mellberg, kommunikationsdirektör i Malmö stad. Man talade om goda exempel på hur Malmö jobbar och har jobbat tillsammans – såsom Skate Malmö – där beslutsfattare varit lyhörda för en kraft som kommer underifrån vilket gjort Malmö till en skejtstad att räkna med också internationellt. Media Evolution Citys blivande samt involverande stadskommunikation och samverkansprocessen kring Citytunneln diskuterades också.

 

Tillväxtpotential och att inte glömma bort det positiva

Rikard Jacobsson, Director på PwC pratade om stadens tillväxtpotential i ”Cities of opportunities” – om attraktivitet i ekonomiska termer. Om hur man ser en stads totala attraktivitet genom en rad faktorer såsom ekonomi, utbildning, infrastruktur och trygghet. Här presterade Malmö bra i de flesta, men man kan lyfta sig betydligt om man punktmarkerar insatser på de områden där man inte är så stark, pekade Rikard Jacobsson på – i Malmös fall var ”health, safety and security” en faktor med utvecklingspotential, en faktor där man tittar på bl a delaktigheten hos medborgarna.

Efter samtal med publiken om dagens ämnen var det dags för förmiddagens siste talare – Tine Thygesen – en gäst från andra sidan sundet. Numera Köpenhamnaren Tine är en innovatör och entreprenör som bland annat startat och lett fem företag och är internationellt erkänd som digital pionjär. Alla de bra saker som vi inte ska glömma att glädjas åt var Tines budskap för dagen – bra saker i Malmö, Norden och Sverige som gör oss till världsledande inom många områden i det globala näringslivet. Startups, patentansökningar, miljö- och designtänk i grunden var bland de saker som hon tog upp. Av världens alla miljardföretag (så kallade Unicorns) kommer över 10 % från de nordiska länderna – bara en sådan sak!

 

Parallella sessions med plats för reflektion, vägledning och träning!

Under eftermiddagen var det dags för ett nytt inslag på Malmö Näringslivsgala – i olika parallella sessions kunde gäster inspireras och förkovra sig i ämnen som Varumärket Malmö – i en paneldebatt med bland andra Heidi Avellan från HD-Sydsvenskan, Fatime Nedzipovska från bl a Mitt Liv och Klas Tjebbes från KAN. Greater Copenhagen presenterades av bl a Invest in Skåne, i en mini Meet Malmö-träff genomfördes en workshop gällande kompetensförsörjning och missmatchning inom arbetsmarknaden och på Maxa Live kunde du pitcha din affärsidé inför en jury. Det fanns även mini-matchningsövningar hela eftermiddagen med bl a speedintervjuer och CV-vägledning med Arbetsförmedlingen, Casino Cosmopol, Poolia och Clarion Malmö Live.

Efter allt detta avrundades dagen med Business and training – en chans att mingla med nya och bekanta ansikten, men framför allt att träna när Malmö Live förvandlades till en kreativ träningsarena för en stund med joggande näringslivsintressenter i korridorerna.

 

En kväll för att hylla hjältarna

På kvällen var det så dags för 2016 års näringslivspriser att delas ut. Konferencierer var Susanna Dzamic – radiopratare, krönikör och moderator bland mycket annat som vid sin sida hade Jesper Rönndahl som likt Susanna ofta hörts i radio men också släppt en bok, turnerat med stå-uppshow och blivit Jesper med hela folket genom sina bedrifter i På spåret.

För kvällens musikaliska underhållning stod Magnus Carlsson – en aldrig slocknad stjärna som fått nytt ljus genom bland annat Så mycket bättre och Linnea Henriksson, en hyllad artist med bland annat två soloalbum i ryggen. Ljudkonstnärerna Mirror Music, MSO, Eggstone och Jakob Hellman samt förra årets dubbelvinnare Bella Melekians Dansakademi kompletterade kvällens underhållning.

Totalt nio priser delades ut under kvällen, prisutdelare var bland andra tidigare vinnare, sponsorer och partners.

 

Totala listan med vinnarna, foton och filmer finner man här >>

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *