Malmö Näringslivsgala 2019 – Reality check och boost för finalisterna!

En ögonöppnare. Så kan man kanske översätta reality check – temat för Malmö Näringslivsgala 2019. Bland finalisterna till årets näringslivspriser finns många Malmöföretag som gjort just det – visat att det lönar sig att våga tänka nytt!

 

I december presenterades finalisterna till Malmö Näringslivsgala 2019, och kvällen har vuxit ut till ett litet event i sig. En förfest där finalister, jury och samarbetspartners träffas och minglar.

– Jag är nyfiken på de andra nominerade. Det blir spännande att se vilka som kommer, säger Liv Andersson, ekodesigner på skyltföretaget Accus som är finalist till Malmö Stads Näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling.

– Det här är en fantastisk boost! Det är en bekräftelse på att det vi jobbat med ses som värdefullt, säger André Zandelin, kollega och vd på företaget.

André Zandelin på Accus

André Zandelin berättar att Accus gått från att sätta solceller på taket och uppdatera fordonsflottan till elbilar, till att ta fram ett helt nytt koncept för verksamheten som ska lanseras i början av 2019.

– För två och ett halvt år sedan började vi vår resa mot en cirkulär ekonomi. Vi vill komma ifrån varumärkets baksida. Vi levererar skyltar till en adress, men så flyttar företaget. Passar då inte skylten längre blir den till avfall. Vår bransch är stor. Den omsätter 6,8 miljarder kronor och jobbar till stor del med engångsskyltar. Vi måste tänka nytt och låta produkterna leva längre och vi hoppas kunna dra med oss resten av branschen, säger André Zandelin.

Hanne Pålsson, Vevios

En annan som också tänkt nytt är Hanne Pålsson. Hon är finalist till priset som årets näringslivsrookie. Hennes företag Vevios utvecklar ett nytt mobilt trygghetslarm för äldre. Ett silikonarmband som fungerar som en telefon med SIM-kort, högtalare, mikrofon och där det krävs ett mera aktivt grepp för att aktivera larmet, som ska motverka falsklarm – en lösning som Hanne Pålsson tagit patent på. Användaren får också en tydlig återkoppling där larmet börjar att lysa och vibrera vid aktivering hela vägen till dess hjälpen nås.

– Jag har jobbat i tio år inom hemtjänsten innan och under mina studier som industridesigner och det var under mina studier jag började att fundera kring att utveckla trygghetslarmet, då dagens trygghetslarm fungerat ungefär på samma sätt sedan 1970-talet. Det finns runt 6000 larm bara i Malmö stad och jag vet genom efterforskningar hur stor antalet falsklarm är. Problemet är nog att det egentligen inte är någon som har klagat på det gamla systemet, utan man har låtit nöja sig då det inte heller har påvisats något alternativ till dagens trygghetslarm. Men nu är det en ny generation av äldre. De tänker inte låta nöja sig. Jag tror att mycket produkter inom vård och omsorg kommer att ändras och förbättras, säger Hanne Pålsson.

Nomineringen blir ett bra sätt att synas, vilket så klart är viktigt när man presenterar en ny produkt.

– Det här eventet är stort även utanför Malmö. Det är en stor ära att vara nominerad och jag blev jättestolt och det betyder oerhört mycket med den här nomineringen, att det finns ett behov att skapa en tryggare och säkrare vardag för äldre, fortsätter Hanne.

Om Hanne Pålssons Vevios är bland de yngre företagen så är helt klart Saturnus, finalist till årets Malmöföretag, bland de som varit med ett tag.

Edvard Liepe, Saturnus

– Vi skulle kunna bli nominerade till århundradets Malmöföretag, vi fyller ju 125 år, ler Edward Liepe, vd för Saturnus.

Apotekaren Fritz Borg grundade firman 1893 för att göra glögg, likör, sprit och essenser. 1920 köpte Edward Liepes farmors far företaget, vilket gick vidare till farmodern och sedan till Edward Liepe.

– Vi gör inte de små färgglada flaskorna längre. Men vi gör kryddat brännvin som Skärgårdssnapsar, Piratens Besk och Utö och så har vi legotillverkning av spritdrycker. I vårt sortiment har vi också Carl Jungs alkoholfria vin, Britvic mixers och bland annat mineralvattnet Evian, säger Edward Liepe.

Och fortfarande är man stora på glögg. Med tre miljoner sålda flaskor per år är man rent av den störste producenten i Sverige.

– Du kanske trodde att det var ett annat företag som var störst? Men de har sin tillverkning i Finland. Vi gör allt i Malmö. Vi har vår förankring här och jag tror att vi alltid kommer att finnas i Malmö. Den här nomineringen är jätterolig. Jag har varit på galan tidigare och egentligen inte tänkt så mycket på det, men just nu känner jag stolthet, säger Edward Liepe.

Liksom förra året stod revisions- och konsultföretaget PwC för arrangemanget som hölls i deras lokaler på Anna Lindhs plats.

Vem som slutligen vinner priserna visar sig på näringslivsgalan på Malmö Live den 11 februari.

– Temat är Reality check – tillbaka till samtiden. Förenklat kan man säga att vi springer fort mot framtiden i en takt vi inte själva kan styra. Tanken med dagsprogrammet är att vi ska stanna upp och se var vi står idag med näringslivet i fokus, säger Erik Öster från eventbolaget Dreambag.

Dagen leds av moderatorerna Navid Modiri och Victoria Palm och kvällen av Ola Selmén. Förutom tio så kallade breakout sessions kommer man under dagen även kunna lyssna till föreläsningar med Bodil Jönsson och Ashkan Fardost.

– Bodil Jönsson är mera lugn och reflekterande. Ashkan Fardost är mera gas, kan man säga, men också reflekterande. Vi har också med Isabella Löwengrip som ska berätta om sin reality check. Hon är en ung entreprenör, men har ändå mycket erfarenhet. Hon var en av de första som livnärde sig på att blogga. Hon har fått mycket skit för att hon är ung och tjej och vi ska få höra om hennes resa. Samtliga våra talare kommer att ge olika nyans på ämnet, säger Erik Öster.

EN annan namnkunnig person som kommer att förgylla dagen är Steve Angello, dels medlem i Swedish House Mafia som återförenas under 2019, dels soloartist och inte minst numera social entreprenör som vill göra skillnad genom projektet ”För vårt Sverige”. Under året som gått har han tillsammans med Ali Eftekhari, förra årets vinnare av rookiepriset, jobbat med projektet, ett arbete där man samlat in miljontals kronor till social verksamhet i staden.

– Steve Angello är en prominent person som tar ansvar. En världsartist som använder sitt kändisskap för att arbeta mot socialt utanförskap, säger Erik Öster.

 

Malmö Näringslivsgala går av stapeln den 11 februari, läs mer om den, skaffa biljetter och läs om all de fantastiska finalisterna på www.malmonaringslivsgala.se

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *