Malmö Näringslivsgala – en manifestation över Malmös mångfacetterade och framgångsrika näringsliv

11 februari hyllades Malmös näringslivshjältar på Malmö Live under Malmö Näringslivsgala som hölls för 17e året i rad. Kvällen inleddes med Malmö Symfoniorkesters kammarorkester som med stråkinstrument spelade delar av Vivaldis Våren. Det lite mer sansade introt bröts strax av konferenciern Ola Selmén som med full fart och varm humor presenterade artister som komikerparet Dilan och Moa och Malmösångerskan Shirin  – och så vinnarna så klart. 

Alla vinnare på scen

Först ut bland kvällens vinnare var Los Perros Urban Farming som enligt motiveringen ”med händerna i den malmöitiska myllan” till cykel levererar nyskördade grönsaker till Malmöbor och restauranger fick näringslivspriset inom miljö och hållbar utveckling.  

Bakom företaget står Sofia Reuterving och Buddha Browett som jublande glada och rusade fram för att ta emot priset. 

– Wow, det här är jättestort! Vi har lagt ner all vår energi och all vår kärlek i det här. Tack till alla som stöttat oss, sade Sofia Reuterving. 

De följdes av ytterligare åtta pristagare innan Ola Salo klev upp på scen, tog emot publikens jubel och rundade av tillställningen med ett par av the arks hitlåtar. 

– Det har varit en fantastiskt kul kväll. Det var kul att få se Ola Salo. Och Shirin var en ny artist för mig. Men vilken otrolig sångröst hon hade, sammanfattade Oskar Ebbinghaus från PwC  efteråt. 

Han gillade också de klipp som visades på storbildskärm inne i konsertsalen där komikern Måns Nilsson i korta intervjuer presenterade finalisterna.  

Vad tyckte du om pristagarna? 

Ola Salo rockade publiken

– Jag gillar att Los Perros Urban Farming fick priset inom miljö och hållbar utveckling. De var ju nominerade förra året också, så det var kul att de fick det nu. Jag gladdes också över Telavox som blev årets Malmöföretag. Och så var det fint att se att Dan Olofsson blev så glad för priset som årets tillväxtentreprenör, sade Oskar Ebbinghaus. 

Jens Hemström från Malmö Redhawks lyfte fram bredden av uppmärksammade företag. Från nystartade mindre till just Dan Olofssons mycket mera omfångsrika verksamhet. 

– Jag tar med mig inspiration. Här finns så många spännande personer och expertis som delat med sig av sina kunskaper. 

Jens Hemström var även med på dagspasset med goda mingelmöjligheter till lunch, break outs och föreläsningar på temat Reality check – tillbaka till samtiden, en uppmaning om att fundera kring och utvärdera var vi står i dag för att på så sätt stå bättre rustade för framtiden. På scen för att hjälpa till med det fanns bland annat Ashkan Fardost, Bodil Jönson, Isabella Löwengrip och Steve Angelo. 

När fantastiska Bodil Jönsson talar – då lyssnar man!

Många var berörda av Steve Angelos berättelse om hur han tagit sig igenom en svår uppväxt till den position han har idag på den internationella house-scenen. Han berättade att han i början av karriären kunde vara ganska självcentrerad, men att det idag är utåtriktat socialt arbete som gäller, exempelvis genom välgörenhetsprojektet ”För vårt Malmö”.    

Även Isabella Löwengrip, mera känd under sitt tidigare publika namn Blondinbella, fascinerade åhörarna. 

– För mig är det här en hjältedag för entreprenören. Det är entreprenörerna som bryter normer, testar gränser och skapar nytt. Jag tänkte på det när jag hörde Isabella Löwengrip. Hon har ständigt fått möta folk som inte tyckt om henne. Så är det som entreprenör. Du måste våga vara den som inte hela tiden är omtyckt, sade Christina Wallin från Koanuka Film & Marketing. 

Även Annika Kroon fastande för Isabella Löwengrip: 

– Jag tyckte att det var intressant att lyssna på henne. Många har åsikter om henne och det var kul att få se hur hon är och vilken stark personlighet hon har. Hon ger inspiration till både äldre och yngre människor, sade Annika Kroon. 

Steve Angello i samtal med dagens moderator Navid Modiri

Hon är lärare på Malmö Idrottsgymnasium och var här med en grupp elever för att ställa upp i Swedbank och Sparbanksstiftelsen Skånes break out session där man tävlar om årets bästa affärsidé för Ung Företagsamhet. 

– Affärsidén går ut på att sälja föreläsningar till högstadier och idrottsföreningar om hur man ska kombinera skola med fritidsintresse. 

Hon tyckte också att paneldiskussionen om nyfikenhet på scen mellan lokala företagsprofilerna Jennie Walldén, Henrik Jönsson, Anna Oscarsson och Ali Eftekhari gav givande tankeställare. 

– Man pratar om Malmö som att det är så speciellt. Att det finns saker man kan göra här som inte skulle gå att göra i Göteborg eller Stockholm. Men för mig som alltid har bott i Malmö kan det vara svårt att få syn på det där speciella. 

Karin Lintrup från Ideon tycker om hur Malmö ser på mångfald

En som däremot kan se på Malmö och Skåne lite mer utifrån är  Karin Lintrup från Ideon. Hon kommer från Kävlinge och har varit borta från Skåne i 20 år, men nu återkommit.  

– Det finns ofantligt mycket som är bra i den här regionen. Och Malmö Stad gör också mycket bra. Här ser man mångfald som en möjlighet. Jag tror på det. Vi är inte alla stöpta i samma form och det är något bra Det har varit intressant att träffa andra människor och prata om entreprenörskap; hur vi tillsammans kan bli bättre. 

 

Text: Tobias Malmgren

Foto: Asaf Kliger (1), Pierre Ekman (2,3,4), Jakob Hydén (5)

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *