Media Evolution fortsätter sin expansion

Framgångssagan Media Evolution fortsätter. Trycket efter plats på det uppmärksammade innovationshuset gör att man nu expanderar sin verksamhet i ytterligare ett hus i området kring Gängtappen i Västra Hamnen.

Media Evolution City startade sin verksamhet här 2012 med ambitionen att skapa en mötesplats för att främja innovation inom de digitala näringarna. Initiativet har väckt uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser och med åren har kön av intressenter vuxit.

Nu omsätts intresset i ytterligare en expansion. I Gängtappen jobbar idag runt 500 personer, i början av nästa år utökas verksamheten i en byggnad intill med plats för 800 personer.

– Efterfrågan är större än det vi kan erbjuda idag och därför har vi bestämt oss för att utöka. Vi är färdiga för att flytta in där i mars. Det är inte helt fullt, men det kommer att vara det när vi öppnar. Vi har redan sålt 60 procent av kontorsplatserna, berättar VD Magnus Thure Nilsson.

Hur väljer ni ut vilka som får vara med och det blir fullt?

– Alla får vara med i Media Evolution, det finns inte någon exklusivitet på det sättet. När det gäller husen försöker vi expandera så att alla får plats. När vi väljer, så väljer vi på bredden, vi vill ha så många olika företag som möjligt. Det enda vi vet om framtiden är att vi inte vet något, så det som behövs är så många olika kunskaper som möjligt. Vi vill skapa mångfald och diversitet, säger Magnus Thure Nilsson.

På Gängtappen finns mötes- och konferensrum, restaurang och kontor. Främst riktar man sig till företag som växer snabbt och behöver flexibilitet, men man kombinerar stora och små företag och skapar på det sättet ny konvergens.

– Största biten för oss är kunskapsdelning. Vi skapar transparens mellan företag. Det föder nya produkter och nya tjänster. Vi hjälper också till med internationalisering. Skannar av marknaden, gör trendanalyser och erbjuder omvärldsbevakning. Mycket av det gör vi i en konferens som heter The Conference, säger Magnus Thure Nilsson.

Det finns fler klusterinitiativ i Skåne, men de flesta andra är till största delen offentligt finansierade. Media Evolution har en mindre del offentlig finansiering, cirka 15-20 procent, resterande del kommer från näringslivet, något Magnus Thure Nilsson är stolt över.

Varför har ni blivit så framgångsrika?

– Det beror på att vi gör rätt saker och att vi är i Malmö just nu. Företagen här är öppna för innovation och förändring. Malmö Stad och regionen vill göra saker. Här finns en nybyggaranda. Det här skulle aldrig kunna göras sig i Göteborg eller Stockholm. Det finns en öppenhet i Malmö i dag som vi har haft stor glädje av. Vi kom i rätt tid, precis när högskolan startat. I en tid då det finns många bra människor på ledande poster i Malmö och i regionen. Det är en helt annan digital värld idag än var det var då och vi har varit en del av förändringen av

Spelarorganisationen Game Habitat driver DevHub, ett kluster för företag inom dataspelsbranschen. Hur ser ert samarbete ut med?

– Vi samarbetar mycket och gör massor ihop.Vi har varit med och byggt upp DevHub. Det började med folk som satt i vår styrelse. De fick specifika behov. De ville ha ännu mer riktade lösningar. Media Evolution blev för allmänt för dem och de ville ha en egen plattform. Det blev en naturlig utveckling av ett växande behov från branschen.

Och vad händer framåt för er del?

– Dels göra ännu mer av det vi gör så att fler kan vara med. Dels blir det en mera tydlig internationell satsning. Vi ska ta hit världen och se till att bolagen här kommer ut enklare. Vi underlättar för affärer genom kompetensutveckling och kompetensförsörjning. Vi jobbar mycket med mångfald. Det finns en brist av kompetens i företag. Fler måste utbildas och hitta bättre. De med kompetens finns men företagen hittar dem inte. Man måste blir bättre på mångfald och jämställdhet för att kunna hitta fler. Det vet alla, men inte hur man ska göra. Dessa processer utvecklar vi med företagen för att de ska kunna göra bättre produkter och tjänster, säger Magnus Thure Nilsson och fortsätter:

– Det är tillväxthämmande att man inte är tillräckligt bra på mångfald och jämlikhet Man måste förstå att alla är potentiella kunder, även om de inte ser ut som potentiella kunder. Vi kan inte bara vara vit medelklass. Och där kan vi gå till oss själva. Vi ska jobba med hela Malmö. Inte bara västra hamnen. Vi ska jobba mer internationellt och komma ut bredare i samhället.

Vad händer med dig? Hur förändras din roll?

– Den senaste tiden har min roll varit operativ. Men jag ska jobba mera långsiktigt och internationellt. Det är en lyx att vara kvar på samma ställe. Många hoppar mellan olika jobb för att utvecklas, men här är verksamheten så expansiv. Det händer så mycket. Det här är så vibrerande!

Vad är Media Evolution om fem år?

– Då är vi lite större. Vi finns kanske på fler platser och inte bara i Malmö. Framförallt har vi en verksamhet även i andra länder. Förmodligen i Tyskland och i Europa över lag. Vi kommer att ha mer verksamhet i USA och Kanada också.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *