Näringsliv och stad samarbetar för sommarjobb och praktik åt unga

Tusentals praktikplatser och Ung Drive för de som vill testa egna företagsidéer. I sommar storsatsar Malmö Stad på att få stadens ungdomar att komma ut i jobb. Bland arbetsgivarna som erbjuder plats finns Malmö FF.

I 25 år har Malmö Stad erbjudit meningsfull sysselsättning till ungdomar i gymnasieåldern under sommarlovet. Så även i år då man genom en praktikplats under en fyraveckorsperiod får möjlighet att prova på hur det är att jobba, tjäna egna pengar skaffa sig erfarenheter för framtiden.

– Du får en handledare som hjälper dig till lämpliga praktikuppgifter. Det finns inga krav att du måste kunna något innan du börjar, men du måste vara intresserad. Det enda krav som finns är att du är folkbokförd i Malmö kommun och vara född mellan 1999 och 2002, säger Sofie Boman på Ung i Sommar.

Tidigare år har Malmö Stad erbjudit cirka 2 500 praktikplatser. Förra året höjdes det till 3 000 platser för att i år hamna på cirka 4 000 platser. I sin ansökan uppger ungdomarna vilket område de vill jobba inom och sedan lottas platserna ut.

– Det är inte helt fel att få ett par extrahänder som kan hjälpa till inom till exempel äldreomsorgen eller på fritids. Men det är jätteblandat vad man kan jobba med. Det kan vara inom reklambranschen, i mataffärer, på restauranger, med föreningar eller hos MKB till exempel. Sedan 2011 har vi samarbetat med privata företag och de kommunala platserna är idag färre än de privata, säger Sofie Boman.

Och hon hoppas på att fler företag ska höra av sig och erbjuda praktikplatser.

– Det går att kontakta oss en bit in i juni. Jag tror att många minns hur det var när de själva fick sitt första sommarjobb och hur viktigt det var. Man vill hjälpa till och samtidigt få vara den som öppnar dörren för någon annan.

En sådan ”dörröppnare” är Malmö FF. Förra året tog de emot två praktikanter, i år ökar de antalet till sex.

– Vi ska använda dem som fokusgrupp i ett arbete för att ta reda på hur vi ska locka unga till våra verksamheter. Vi vill hitta dem som bara sitter hemma och finns med i kategorin ”okänd aktivitet”. Tanken är att vi med fokusgruppen skapar ett event och hittar deltagare från målgruppen, säger Desirée Jonsson, Malmö FF.

Utöver det så kommer praktikanterna även att bland annat få göra en hel del praktiskt arbete tillsammans med vaktmästeriet och hjälpa till i supporterhuset.

– Det finns många som säger att de inte har några uppgifter för ungdomarna. Men då får man skapa några! Det här är också en möjlighet att visa upp sig och sitt yrke. Om man tror att man kommer att behöva folk om tio år kan man se det som en del i en framtida rekrytering. Förutom varumärkesspridning så ser vi för vår del det också som ett tillfälle att hämta in kunskap från målgruppen och få ett mera ungdomligt perspektiv på vår verksamhet, säger Desirée Jonsson.

I år kommer Malmö Stad dessutom att erbjuda 25 ungdomar möjligheten att testa på att starta och driva ett eget företag som sommarjobb. Det är via Ung i Sommar och Malmö Stads Näringslivsavdelning.

– Då får man testa att starta upp ett företag i utbildningssyfte och driva det under sommaren. Givetvis sker det under kontrollerade former tillsammans med en handledare. Tanken är att det ska ge inspiration inför framtiden, säger Thobias Lading på Näringslivskontoret.

Ett flertal andra kommuner har testat detta tidigare med gott resultat. Därifrån finns exempel på ungdomar som startat cykeltaxi, gjort appar, kokat och sålt sylt och tvättat bilar.

– Det är en väldig blandning av högt och lågt. Vissa saker har varit väldigt avancerade, andra lite enklare. Varje företag får ett startkapital på 1 500 kronor. Det är för att man ska ha möjlighet att

komma igång och kunna ta diverse utgifter som uppstarten kan medföra, utan att behöva använda egna pengar. I övrigt får man precis samma lön som alla andra som får sommarjobb via Ung i Sommar.

Varför vill ni göra detta?

– Vi på Näringslivsavdelningen tycker så klart att det är intressant om nya företag startas. Vi vill att ungdomarna ska se detta som ett alternativ till ett mer traditionellt sommarjobb, väcka intresset och se till att man tidigt får upp ögonen för hur det är att verkligen starta och driva företag och sen ha med sig den erfarenheten genom livet, säger Thobias Lading.

 

Vill du veta mer, eller är du intresserad av att erbjuda plats och jobb åt unga?

Läs mer om Ung i sommar och att ta emot en praktikant här >>

Läs mer om MFF:s karriärakademi här >>

För mer information om Ung Drive och Malmö stads satsningar, kontakta Thobias Lading här >>

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *