Nytänk kring framtidens kompetensförsörjning på Malmö Näringslivsgala

Foto: Peter Brinch

Att skräddarsy fler utbildningar och tidigt i grundskolan sälja in bristyrken – var några av idéerna som uppkom under Meet Malmös workshop på temat kompetensförsörjning och matchning på arbetsmarknaden.

Idag ser vi en hög ungdomsarbetslöshet i Malmö samtidigt som flera branscher saknar kompetent arbetskraft – och många gånger saknas bara en gymnasieutbildning eller motsvarande. Branscher som upplever den här missmatchningen är bland annat besöksnäringen, industrin och flera serviceyrken. Under dagen på Malmö Näringslivsgala bjöd Meet Malmö in en grupp bestående av representanter från både näringslivet och kommunen, för att tänka nytt kring missmatchningsproblematiken.

Under den två timmar långa workshopen kom gruppen fram till att utbildning, utanförskap och för lite samverkan är orsaker till den missmatchningsproblematik vi ser idag. Gruppen var överens om att det övergripande problemområdet var utbildning:

– Bör vara krav på varje utbildning att ha critical friends eller advisory boards från branscherna, som kommer med  nytänk.

– Låt branschen sköta antagningsprocessen till yrkeshögskolor.

– Viktigt att tidigt sälja in bristyrkena i skolan.

Nästa steg
I arbetet framåt kommer Meet Malmö fokusera på problemområdet utbildning och framförallt grundskolan för det är där man kan göra skillnad tidigt. Planen är att ha en workshop där vi kopplar på berörda aktörer från såväl politiken som ansvariga inom utbildningssystemet samt näringslivet.

Var med!
Visst låter det spännande? Har du en idé som kan utveckla näringslivet och Malmö som stad? I Meet Malmö samarbetar näringslivet och Malmö stad tillsammans med andra aktörer för att hitta lösningar på stadens utmaningar. Du som representant från näringslivet, kommunen eller annan aktör kan lämna in initiativ för att testa idéer och söka samarbetspartners. Men du kan även bidra till arbetet på andra sätt, genom vår resursbank kan du från näringslivet anmäla ditt intresse för att delta i samverkansprojekt sprungna ur Meet Malmö. Läs mer om hur Meet Malmö fungerar.

Tillsammans kan vi öka tillväxten, sysselsättningen och göra Malmö till en ännu bättre stad.

Intresserad av att veta mer om kompetensförsörjning och missmatchningsproblematiken?
Läs om Hej Framtid >> – ett av våra samverkansprojekt som också berör missmatchningsproblematiken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *