På Malmö Näringslivsgala fick stadens kreativitet och framåtanda ta plats

Precis som arrangörerna hoppats blev Näringslivsgalan en manifestation för kreativiteten och styrkan i Malmös näringsliv. Dessutom ett välkommet tillfälle att nätverka och låta sig inspireras.

Lena Persson, projektledare för Malmö Näringslivsgala

En dag och en kväll för att fira Malmös näringslivshjältar – så har syftet med galan presenterats. Och det lyckades väl! På Malmö Live syntes idel glada miner och hördes nöjda kommentarer. En av de belåtna deltagarna var Liv Cardell, konsult inom ledarskap och organisation med egna företaget Cardell Consulting och som flyttade till Malmö 2004.

– Jag går på galan varje år. Det här är en av årets högtidsstunder. Jag har druckit kaffe och minglat, men det är inte bara det att man kan nätverka här. Det skapas en vi-känsla också och en stolthet över Malmö.

Hon berömde föreläsarna och lyfte bland annat fram Jette Egelund, ägare till designföretaget Vipp. Störst intryck gjorde dock Liselott Lading från Axis Communications som på en av eftermiddagens break-out sessions pratade om artificiell intelligens, AI och hur det kommer att påverka våra liv framöver.

– En sån fantastiskt viktig föreläsning som både skakade om men också lyfte. Det var så inspirerande att jag kramade om henne efteråt och sa Herregud, världen behöver dig! berättar Liv Cardell och ler.

I år är första gången som man tar betalt för biljetterna till dagsprogrammet och det har gjort att vi har kunnat satsa lite extra på innehållet och talarna.

– Ja, det har varit ett test. Vi ville höja nivån lite till, berättar Lena Persson, näringslivsutvecklare i Malmö Stad och projektledare för galan och fortsätter:

– Man vet inte i förväg hur det ska gå, men det har blivit bra. Jag har gått runt och pratat med folk och alla verkar nöjda.

Liv Cardell och Vigan Bytyqi besökte Malmö Näringslivsgala

Bland annat fick moderatorn Suzanne Sjögren beröm för sin pålästa och naturliga stil. På scenen ledde hon ett samtal på temat för galan i år som var Business as Unusual. Pål Borge från innovationsföretaget Anima, bröllopsfixare och influencer Johanna Kajson, Fadi Barakat från Malmö Stad och Carin Stoeckmann, ägare och vd för Byggmästarn i Skåne är samtliga företagare som jobbat lite annorlunda och vågat att tänka och prova nytt.

Fadi Barakat berättade om hur han trots dubbla examina inte kunde få jobb och fick rådet att byta namn till något som lät mer svenskt. Han tog inte rådet utan lyckades av egen kraft överkomma svårigheterna. Han jobbar idag med integrationsfrågor och har en vision om hur man kan bygga Skåne med mångfald.

– Många av oss vill göra skillnad, men vi vet inte hur. Hur tar vi ord till handling? Där har vi en resa att göra, säger han och fortsätter:

– Men en ny generation kommer som är uppvuxen med mångfald och som bär på en interkulturell kompetens. Så det kommer att bli bättre.

Carin Stoeckmann är den kvinnliga företagare som driver det största företaget i Sverige sett till omsättning. Hon blev förvånad när hon förstod att inte fler kvinnor driver företag i miljardklassen och hon vill dessutom se fler kvinnor som jobbar som hantverkare. Byggmästar’n i Skånes omsättning har tredubblats på tretton år och orsaken till det är enkelhet, säger Carin Stoeckmann:

– Vi jobbar platt och alla är med och tar beslut. Det gör att vi inte har någon stor byråkrati. Det hinner man inte med när man växer.

Med tung basgång och fullt pådrag i högtalarna klev sedan Petter Askergren upp på scenen för att berätta om sitt kreativa entreprenörskap. Petter, som firar 20 år som artist i år, är numera även restaurangägare, har ett eget vinmärke och skrivit böcker. Hans personliga och humorfyllda berättelse om marknadsföring och hur man vårdar sitt varumärke gick verkligen hem hos publiken.

Anna Kinberg Batra höll sin första föreläsning av detta slag

Efter lunchen och ett antal break-out sessions hostade av sponsorer och partners till galan rundade Anna Kinberg Batra av dagspasset. Det var ett av hennes första större framträdande efter att hon avgått som partiledare för Moderaterna och många var nyfikna på hennes historia.

Nöjd med dagen var också Vigan Bytyqi från Animus Home, ett företag han startat med sina bröder och som nominerats i klassen årets Näringslivsrookie.

– Petter var fantastisk på scenen! Vilken energi och att få se hur han löst tuffa situationer med sin kreativitet. Men det har varit många som varit bra. Jag gillar speciellt att det är så olika profiler på föreläsarna och att det är olika teman de tar upp.

Har du varit på galan tidigare?

– Nej, jag hade inte ens hört talas om den. Vi är så fokuserade på det vi gör, men det är även viktigt att ibland gå på såna här event. Det har varit väldigt inspirerande!

Klockan 19 drog så festen igång med underhållning av artister som Edda Magnason, Malmö Symfoniorkester tillsammans med Frida Öhrn, Poplabbet, Taraband och med smakprov från musikalen Godspell.

För tredje året var Susanna Dzamic konferencier och vid hennes sida fanns Oscar Zia. När kvällen var slut hade nio lyckliga vinnarna ropats upp.

VINNARE AV 2017 ÅRS NÄRINGSLIVSPRISER:

Foto: Pierre Ekman

Vinnarna på scen efter Galakvällens prisutdelning

Malmö Stads Näringslivspris inom kreativa näringar – Above Agency

Malmö Stads Näringslivspris inom mångfald  – Flygbolaget BRA – Pernilla Lyberg

Malmö Stads Näringslivspris: Årets Malmöföretag – Bona

Årets jobbkomet i Malmö  – Boozt Fashion

Malmö Stads Näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling – GRAM Malmö

Årets näringslivsrookie i Malmö – Ali Eftekhari – Öresundsgruppen

Malmö Stads Näringslivspris inom life science – TePe

Årets Malmöambassadör – Tareq Taylor

 

Dessutom utdelades Region Skånes pris synnerliga insatser för Skånes utveckling till IDEON Science Park

 

Läs mer om alla priser, motiveringar och mer på www.malmonaringslivsgala.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *