På Saturnus har man fraktat drycker i Malmö sedan man behövde häst och vagn, och än ska man inte lämna staden!

Essenserna och läskedryckerna har försvunnit. I stället är det glögg och sprit gjorda på naturliga råvaror så närproducerade som möjligt som gäller.

– Vi gör mycket från grunden och går mot allt mer ekologisk tillverkning. Vi köper kummin från Österlen, Malört från Västra Strö utanför Eslöv och pors och Johannesört som plockas i Halland, säger Edward Liepe, vd och ägare till Saturnus.

 

Det rasslar från småflaskorna med Piratens besk på tappningslinjen. En vanlig dag fylls 35 000 såna här flaskor per dag. Tappningslinjen för glögg står dock still för service. Den går

Edward Liepe, vd och ägare till Saturnus kollar så allt står rätt till

igång senast i mars igen. Då börjar tillverkningen av den glögg som ska exporteras till USA och Kina. Flaskorna skeppas sedan ut i containrar kring midsommar. Vinet till glöggen är gjort på druvan sangiovese och kommer från Italien. Vinet är en sådan stor del av glöggen så det går inte att köpa vad som helst förklarar Edward Liepe.

I en angränsande lokal finns olika kryddade destillat på akvavit. Lagret är en väldig kryddbod med stora, välfyllda säckar. Edward Liepe tar upp och doftar på ekologisk anis och ekologisk fänkål.  Men liksom med vinet kan man inte få tag på allt i Skåne eller ens i Sverige.

– Nej, det är ju så klart svårt med till exempel apelsinskal till glöggen. Vi måste ha ett jämnt flöde, så när vi köper kryddor ligger vi ett år i förväg för att vara säkra på att få tag i det vi behöver. Det gör det också svårt att hitta småskaligt. Det finns inte alltid de mängder vi behöver i lager, säger Edward Liepe.

Fritz Borg, apotekaren som redan 1893 grundade Malmöföretaget

Saturnus är ett av de riktigt klassiska Malmöföretagen. Det grundades redan 1893 av apotekaren Fritz Borg och är idag förmodligen Malmös äldsta privatägda aktiebolag. Apoteket Fläkta Örn låg vid Stortorget, där biograf Spegeln finns idag. En destillationsapparat köptes in året efter. Akvaviten och glöggen som tillverkades såldes på apoteket. Efter ett tag började Fritz Borg även att göra aromer som Saturnus sedan under många år starkt förknippades med.

1920 togs företaget över av Arvid Liepe , Edward Liepes farmors far. Efter ett par flyttar hamnade man 1937 på Lantmannagatan.

– På den tiden var det i utkanten av staden. Det låg en gård där med en häst som drog vår vagn ner till stationen. Ransoneringen under kriget gjorde att man inte kunde ha lastbil, så det var häst och vagn som gällde, berättar Edward Liepe.

På Lantmannagatan huserade man ända fram till våren 2000, då man flyttade och skylten ”Saturnus – för god likör” plockades ner. Platsen har verkligen etsat sig fast i minnet hos många Malmöbor.

– Det är 19 år sedan vi flyttade till Fosie. Men många tror att vid fortfarande finns kvar där. Det vara bara häromåret som en beställd taxibil körde fel och körde till Lantmannagatan i stället för ut hit, säger Edward Liepe och ler.

Flytten gick till Bronsyxegatan ute i Fosieby, där man återfinns än idag. Men skyltningen är mera diskret och essenserna är ett avslutat kapitel.

– Det slutade vi med i samband med EU-inträdet 1995. Det enda vi har kvar är punschextrakt. Konsumtionsmönstret har också ändrats. När jag började i företaget 1990 var bananlikör fortfarande en storsäljare. Jag kan inte komma ihåg när någon bjöd mig på det senast, säger Edward Liepe.

Han tog över ägandet och vd-posten för företaget 1996. Att lämna Malmö kommer inte ske under hans ledning.

Många företag flyttar produktionen till låglöneländer. Men ni har valt att stanna. Varför?

Många produkter har det blivit genom åren

– Dels är det en känsla. Vi finns på ett bra ställe idag. Jag ser inte att vi kommer att flytta utanför Malmös kommungränser. Jag är stolt över att verka i Malmö och glad över att vi driver produktionen här och kan göra så mycket själva. Dels är vi så små att det är en fördel att ha allt samlat på samma ställe. Jag har så klart räknat på vad en flytt skulle innebära. Som vd är det mitt jobb att titta på alla möjligheter. Men det är också mitt jobb att inte ryckas med av en trend.

Hur har Saturnus utvecklats under den tid i företaget?

–Vi har mer närproducerade och ekologiska råvaror och vi är bättre på att kommunicera vad vi gör.

Kommunikation och storytelling blir allt viktigare?

– Jo, men vi har en äkta story. Vi behöver inte konstruera den.

Vad gör att det här jobbet fortfarande känns kul för dig?

– Har man väl börjat så drivs man av att utveckla och bli ännu bättre. Jag har personal som jobbat här i 40 år som tycker att det vi gör idag är bättre än förr.

Saturnus var en av finalisterna till Årets Malmöföretag. Vad tänker du om det?

– Jag är glad och stolt. Det är väldigt roligt och betyder mycket eftersom vi funnits så länge i Malmö Stad.

 

Fakta

Saturnus omsätter omkring 100 miljoner kronor och har cirka 30 anställda. Företaget är den största svenska tillverkaren av glögg och Sveriges största snapsproducent. Saturnus producerar bland annat mineralvattnen Aqua d’Or, Badoit och Evian; Britvic Mixers & Juices; Saturnus Glögg, Edward Blooms Glögg; Carl Jungs alkoholfria vin; Skärgårdssnapsar och Piratens besk. Båda de klassiska läskedryckerna Cuba Cola, Sveriges första colaläsk, och Trocadero skapades av Saturnus 1953.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *