Praktik för unga är en vinst för alla parter!

Malmö stad siktar högt och utökar i år antalet praktikplatser till 4000. Vinsterna är flera: ungdomar får erfarenhet och kan tjäna lite pengar samtidigt som företagare får möjligheter att visa upp sin bransch och presentera sitt företag.

 

En sommarpraktik är ett bra tillfälle för ungdomar att under fyra veckor få arbetslivserfarenhet och skaffa lite egna pengar. Ung i sommar i Malmö Stad samlar in praktikplatser i åldern 16 till 19 år från privata sektorn, kommunen och den idéburna sektorn. Förra året erbjöd Malmö Stad över 3000 praktikplatser till kommunens ungdomar. I år siktar man än högre mot 4000 platser. Totalt brukar man få in drygt 5000 ansökningar så alla platser lottas ut för att det ska vara så rättvist som möjligt.

Cirka 1780 av praktikplatserna kommer från näringslivet.

– Ungdomarna är nyfikna och engagerade. Med praktiken får de chans att skapa en referens, bygga nätverk och få en inblick i hur arbetslivet funkar, säger Marie Larsson, arbetsmarknadssekreterare på Praktik Malmö i Malmö stad.

Rent allmänt blir de som erbjuder praktikplatser nöjda. Ett tecken på det är att många företag och företagskedjor återkommer varje år för att söka nya praktikanter.

– För företagen är det en bra chans skapa att kontakt med Malmö stads ungdomar och öppna dörrar till sina verksamheter. Det kan så ett frö till att ungdomar vill arbeta med det i framtiden. Handledareskapet är viktig. Du behöver både ha tid och förståelse för att skapa en trygg praktikplats. Skulle något hända finns Ung i sommar där och hjälper till, säger Marie Larsson.

Hon passar också på att slå ett slag för Praktik vid Events.

– Det är samma målgrupp, 16 till 19 år, men ungdomarna kan söka året om till olika events på exempelvis Malmö Opera, till Pride eller Toughest. De träffar både ungdomar och arrangörer vid introduktioner och vid själva evenemanget. De gör ett stort arbete då de träffar många ungdomar och arrangörer för att skapa goda relationer och skapa en trygg praktikplats för stadens unga, säger Marie Larsson.

Ett av de företag som tar emot praktikanter från Ung i sommar är Elite Plaza Hotel. Här får ungdomarna plocka fram till frukosten, diska undan, dammsuga, bädda och städa toaletter.

– Vi gör det här för att vi vill hjälpa ungdomarna att få ett jobb och hitta sysselsättning på sommaren. Och vi får ju också hjälp, säger Fatima El Khayyali, handledare och husfru på hotellet.

Vad vill du se hos dem som kommer till er?

– Att de visar vilja. Vilja till att lära sig och utvecklas.

Leder praktikerna till anställning?

– Vi har många som är här och som frågar efter extrajobb till helger eller annan ledighet och tycker vi att det är duktiga så händer det att vi anställer dem. Det är bra att slippa leta efter timanställd extrapersonal, utan att vi kan ta dem vi redan känner och som kan jobbet.

Även Gunnel Kosela på 7Eleven tar emot praktikanter.

– Jag tycker att det är bra. Man får lära dem hur det är utanför skolan i vuxenvärlden, säger hon.

Hon har en tidigare praktikant från Ung i sommar som jobbar varannan helg hos henne nu.

– Han är 18 år och läser andra året på gymnasiet. Han har bett om fler pass, men jag säger att skolan måste komma först.

Vad har det gett er att ta emot praktikanter?

– Mina anställda utvecklas när de får jobba som handledare. De får visa att de kan mer än att stå bakom kassan. De får styra praktikanten, lära ut jobbet och ge feedback.

Vad bör man tänka på som arbetsgivare?

– Tydliga rutiner är a och o. Det är det som gäller. Är man otydlig med vad som gäller vet de inte vad jobbet går ut på. Man ska inte vara rädd för att ta emot praktikanter. Men man ska inte heller vara rädd som butiksansvarig att säga ifrån om det inte fungerar. Det är viktigt att lyssna på kollegorna och höra att det känns bra för dem. Praktikanten ska ju vara en i gänget, säger Gunnel Kosela.

 

Intresserade att ta emot praktikanter i sommar? Fyll i ett avtal så återkommer någon på Ung i sommar till dig.

Läs mer och anmäl dig här >>

 

Nyfiken på ett samarbete med praktik vid Events?

För mer info se här http://www.praktikvidevents.se/

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *