Spelbranschen i Malmö – så ska den fortsätta utvecklas

Malmös spelbransch blomstrar – men det saknas inte utmaningar för att få branschen att fortsätta växa och utvecklas. En positiv nyhet är spelutvecklingshuset DevHub som invigs i dagarna.

Malmö fortsätter att locka bolag samtidigt som Game Assembly och de andra utbildningarna  fortsätter att leverera talanger till marknaden. Malmös rykte som spelstad sprider sig i Europa och den samlade omsättningen pekar rakt uppåt.

Samtidigt är spelbranschen en sektor under snabb och ständig förvandling och det saknas inte konkurrens – varken från utlandet eller från andra regioner och städer i Sverige.

En av de stora utmaningar som branschen står inför handlar om att locka investerare.

– Generellt, till exempel från Mincs sida, så har det hänt mycket på sista tiden. Men på spelsidan går det fortsatt trögt lokalt. Det finns för få investerare med lokal förankring som också har kunskap eller intresse i spelbranschen. Och framför allt är det svårt att få in kapital under bolagens första tid, innan de har hunnit etablera sig. Idag är många utvecklare tvingade att arbeta på sin fritid eller spara pengar för att själva kunna finansiera sin satsning, berättar Peter Lübeck, verksamhetsansvarig för Game Habitat, en organisation som jobbar för att utveckla spelbranschen i södra Sverige.

Erik Robertson, VD på konferensen Nordic Game, är av samma åsikt. Han menar att Sverige kan lära av Finland som har en bättre infrastruktur avseende finansiering. Själv har han helt nyligen, tillsammans med ett antal affärspartners, köpt ett fondförvaltningsbolag med ambitionen att hitta pengar att satsa i spelbranschen.

– Tanken är att få med några namnkunniga personer och locka investerare. Vi hoppas kunna få in en miljon euro innan årets slut och kanske två eller tre miljoner euro på sikt. Pengarna ska satsas i den nordiska spelbranschen, berättar han.

Förutom pengar så behövs det självklart kompetent personal om företagen ska kunna fortsätta växa. Game Assembly spelar en nyckelroll i sammanhanget, men Malmö och regionen behöver också bli bättre på att locka hit utländsk arbetskraft, menar Peter Lübeck.

– Det finns i branschen ett stort intresse för att komma till Malmö och jobba, men tyvärr finns det idag inga system för att underlätta den sortens flyttar. Det är mycket praktiskt som behöver komma på plats när man byter stad och kanske land. Det finns en stor outnyttjad potential i detta. Det är en problematik som vi precis har börjat titta på och förhoppningsvis kan vi samla krafterna och hitta en lösning snart.

Enligt Erik Robertson står Malmö väl rustat inför framtiden.

– Det är ju en bransch som med ojämna mellanrum utsätts för fullständiga omvälvningar, spelplanen ritas ständigt om. Men Malmö kommer klara det bra eftersom vi har en så stor bredd. Vi täcker idag in det mesta av det som präglar branschen globalt vilket innebär att vi har förutsättningar för att anpassa oss till det som kommer i framtiden.

En stor nyhet för spelbranschen i Malmö är det spelhus som Game Habitat har öppnat. Nu i september september flyttar de första hyresgästerna in i DevHubs lokaler på Torggatan vid Gustav Adolfs Torg, berättar Peter Lübeck.

– I den här första fasen är det 25 personer som flyttar in. Vi kallar det Early Access, en term vi har lånat från spelbranschen som sammanfattar vad det handlar om, nämligen att vi vill involvera människorna i processen att skapa och utveckla DevHub. Under hösten hoppas vi sedan att ytterligare 25 personer ska flytta in.

Det rör sig om ett antal företag som nu tar plats i spelhuset. Ett av dem är Avalanche som ser detta som första steget i sin kommande större etablering i staden. Tanken är att DevHub ska bli en plats där det ska skapas utrymmen för branschfolk att mötas, utbyta erfarenheter, sporra och inspirera varandra.

– Det är något som har efterfrågats i över sex år. Folk vill komma närmare varandra, samarbeta mer, dela resurser och branschspecifika funktioner som testlabb eller den senaste tekniken. Det är ju samverkan och öppenhet som är den verkliga styrkan i vår region och det är den styrkan vi vill fortsätta att bygga på med ett spelhus, säger Peter Lübeck.

Parallellt fortsätter diskussionerna med fler potentiella hyresgäster. När huset är fullt ska det jobba mellan 120 och 140 personer på de tre nedersta våningsplanen. De två översta är tänkta att hysa större företag som hyr ett helt plan.

– Intresset är väldigt stort, även internationellt. Så sent som igår hade vi en amerikan här från ett större amerikanskt spelutvecklingsföretag. Det har ju pratats om Malmö i branschen under ett antal år och nu kan vi äntligen presentera en fokuspunkt för det intresset, säger Peter Lübeck.

Med ett spelhus stärks Malmö ytterligare som centrum för spelutveckling. Och enligt Peter Lübeck finns det lite som talar emot att spelbranschen i Malmö kommer fortsätta utvecklas.

– Under de kommande fem åren tror jag att vi kommer få se fler svenska och internationella aktörer som bestämmer sig för att satsa i Malmö. Om fem år har Game Assembly kört sin internationella utbildning i några år och det skulle inte förvåna mig om de vid det laget är rankade som världens främsta spelutbildning. Med tanke på allt som händer nu så skulle jag nog säga att 2018 är starten på något nytt. Under de kommande fem åren kommer det hända massor. Det är jag säker på.

E-sport är en annan del av av spelstaden Malmös framgångssaga. Antalet utövare som tävlar i olika datorspel, till exempel Counterstrike och Fortnite, växer fort och nyligen fick Malmö e-sportförening en egen lokal. Dreamhack Masters anordnades i Malmö 2016 och 2017 vilket gav sporten ytterligare en boost – staden fick god PR och arbetstillfällen skapades.

– Mitt jobb som e-sportsamordnare handlar dels om att jobba utåt och locka hit stora e-sportevenemang, men också att jobba internt och lyfta frågan i vår egen organisation och se till att de som utövar e-sport också får en röst, berättar Paul Petersson-Rebelo, e-sportsamordnare i Malmö stad.

Ett mått på e-sportens uppsving är det faktum att flera stora internationella klubbar, exempelvis PSG och Manchester City, satsar på egna e-sportlag. Och det är ett exempel som MFF också följde nyligen.

I november anordnas för första gången Malmö Gameweek, som är en treårig satsning från kommunen och regionen.

– Det är en ganska stor satsning även om vi börjar i lite mindre skala första året, berättar Paul Petersson-Rebelo. Det blir bland annat ett LAN, e-sporttävlingar, brädspels-sm och cosplay. Visionen är att skala upp hela konceptet och på sikt inkludera exempelvis en Dreamhacktävling, föreläsningar och andra events.

 

Text och foto: Jakob Hydén

Läs mer: http://www.gamehabitat.se/devhub/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *