Tjejerna regerar på Malmö Wake Park

Internationellt är wakeboarding en mansdominerad sport, men så är det inte i Malmö. På Malmö Wake Park i Västra hamnen har man ända från starten satsat på att locka tjejer – och det har gett resultat.

Det är en lite mulen torsdagsmorgon i juni, men vindstilla och runt 18 grader i skuggan. Perfekta förutsättningar för ett par timmars wakeboarding

Henning Jorlén som äger och driver Malmö Wake Park tillsammans med sin fru Maria Jorlén

med andra ord!

Trots att klockan bara är ett par minuter över 9 så är det redan full aktivitet på Malmö Wake Park. På dagens schema står Girls on Board och ett tiotal tjejer i åldrarna 12 till 15 år har samlats för att förfina sin teknik i denna relativt nya sport.

12-åriga Milla Gyldenlöv skakar tänder när hon hoppar upp på bryggan igen efter några varv i den 200 meter långa banan.

– Jag provade på första gången igår och det är riktigt riktigt kul, det är till och med roligt att ramla! Och det är faktiskt enklare än man tror, bara man kommer upp på brädan så går det av sig själv, förklarar hon huttrande men glatt leende.

Milla och kompisarna Helene Sirevåg och Ella Björkdahl har anmält sig till en prova-på-kurs och har åtta dagars wakeboarding framför sig.

På flera sätt är de goda representanter för Wake Board-kollektivet i Malmö. För trots att sporten internationellt domineras av män så är det tjejerna som regerar i Malmö.

– Vi har ända från starten satsat på att locka tjejer. Det är ju en fantastisk möjlighet när man drar igång en ny sport i en stad eftersom det inte finns några invanda mönster. Genom att satsa på särskilda tjej-events så har det blivit så att tjejerna faktiskt är fler än killarna. När vi öppnar anmälan för olika former av tjej-kurser eller liknande så blir de fulltecknade direkt. Det är jättekul! säger Henning Jorlén som äger och driver Malmö Wake Park tillsammans med sin fru Maria Jorlén.

Kompisarna Ella Björkdahl, Milla Gyldenlöv och Helene Sirevåg wakeboardar gärna!

– Jag tror att många tjejer föredrar att prova på något nytt i en lite tryggare miljö och det har vi lyckats skapa här. Tillsammans vågar de testa och misslyckas, de peppar varandra och har kul ihop. Sedan tror jag också att det har underlättat att det är en majoritet tjejer som jobbar här på parken, säger Maria Jorlén.

Den särskilda tjej-inriktningen har säkerligen också bidragit till den positiva utvecklingen för den tre år gamla anläggningen i Malmö. Sommaren 2015 var Maria och Henning ensamma, året därpå hade de två anställda och i år har de fyra. Förhoppningen är att kunna fortsätta utveckla verksamheten.

Sporten kan enklast beskrivas som en blandning mellan vattenskidor och snowboard. Man kan åka med sin bräda bakom en båt eller som i Västra hamnen längs med en kabelbana.

I Sverige växte wakeboarding snabbt under 90-talet. Henning och Maria Jorlén tillhör några av sportens mest flitiga ambassadörer i Sverige och startade först en bana i Limhamn. När möjligheten att flytta till Västra hamnen dök upp så tvekade de inte.

– Det gav oss helt nya möjligheter att visa upp sporten för allmänheten och väcka ett intresse. Vår tanke har hela tiden varit att det ska vara lättillgängligt och att alla ska kunna prova på, säger Henning Jorlén.

– Läget här i Västra hamnen hjälper dessutom till att knyta samman staden och havet. Trots att Malmö ligger vid vattnet så märks det inte alltid så tydligt, menar Maria Jorlén.

Fort går det!

Flytten till Västra hamnen gick smidigt, berättar de. Genom att de sedan tidigare drev föreningen i Limhamn så fanns kontakter redan uppbyggda med ansvariga på kommunen. Och eftersom området i detaljplanen är angivet som fritids- och rekreationsområde så stötte tillståndsprocessen inte på några större hinder.

Givetvis tävlas det också i sporten och det sker genom att åkarna gör tricks och hopp längs en bana som sedan bedöms av en domarjury. En sådan tävling kan beskådas i Malmö Wake Park den 2 september då elitåkare från Sverige och Danmark drabbar samman. Då hoppas paret Jorlén att ännu fler Malmöbor ska passa på att bekanta sig med den unga men snabbt växande sporten.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *