TV-SERIEN BRON – VAD BETYDER DEN FÖR MALMÖ?

Tänk om Malmös viktigaste ambassadör var en ung kvinna med diagnos inom autismspektrat. Fundera på om hon skulle kunna dra internationellt intresse till Malmö fast hon inte ens finns på riktigt.  Näringslivsfrukosten 07:07am den 28 september visade att Saga Norén har blivit för Malmö vad Kurt Wallander är för Ystad. Bronproducent valde Malmö

Med tre säsonger bakom sig delade Anders Landström, Producent TV-serien Bron, med sig av framgångarna från TV-serien bron. Till skillnad från andra serier som mest lyckas bra första säsongen har Bron ökat i popularitet för varje ny säsong. Säsong ett tittade 19,5% när den visades på TV. Den tredje omgången hade denna siffra ökat till 39.9%. Samtidigt har publiken blivit yngre för varje ny säsong.

 

Serien, som är är såld till 178 länder, har inneburit något av ett genombrott för utländsk film. I Storbritannien exempelvis, sänds Bron i original med text, vilket inte tillhör vanligheterna där.

Nu har Bron producerats i en brittisk-fransk variant, the Tunnel samt i en amerikansk version. Båda med betydligt högre budget (4ggr respektive 10 ggr). Ryssland/Estland är nu också under produktion.

Malmö har alla fördelar, menade Anders Landström. Här finns ett filmvänligt klimat, här är lättjobbat och i Malmö finns bra miljöer. Malmö, Skåne och Öresundsregionen har fördelar som ingen annan region i Sverige kan mäta sig med.

Skånes filmkompetens började byggas upp under inspelningen av Wallander. Köpenhamn är en region där det produceras mycket bra film, så där finns alla typer av spetskompetens som behövs i filmproduktion.

Den höga tillgången på kompetens kommer väl till pass nu när den fjärde säsongen av Bron är på gång. Ett team på ca 80 personer har rekryterats och sammanlagt kommer runt 100 skådespelare att väljas ut för att medverka i olika avsnitt.

Bron gör Malmö internationellt känd

Eva Eilstrup, Pressansvarig på Malmö Turism, gav en inblick i vilken betydelse film och TV-produktioner har för att

göra Malmö känd. Evas uppdrag går i stort ut på att intressera internationella media för staden för att dra hit besökare. Varje år tar hon tillsammans med Tourism in Skåne och Visit Sweden emot ett hundratal journalister, som förhoppningsvis skriver något positivt som lockar fler besökare till staden.

Varje artikel som skrivs värderas till ett värde som motsvarar 2,4 gånger vad en annons kostar. Det uppskattade pressvärdet har ökat kraftigt för många länder, så som Storbritannien där värdet dubblerades mellan 2014-2015.

Marknader som Malmö Turism prioriterar just nu är Danmark, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina, men Nederländerna och Polen är på uppåtgående.

Hur mycket betyder då en serie som Bron för att besökare ska välja att komma till Malmö? Troligen ganska mycket, menar Eva Eilstrup. Däremot så är det svårt att dra några raka slutsatser om varför besökare är här enbart ifrån hotellstatistik.

Film i Skåne för lokalproducerad film

Joakim Strand, Produktionschef, Film i Skåne AB berättade om en organisation som startades 1995 och 2009 blev en del av Region Skåne. Film i Skånes roll är att stötta lokal filmproduktion för att få den att växa. Det betyder både nationella och internationella filminvesteringar som sker i Skåne.

Förutom de långsiktiga marknadsföringseffekter som filmer producerade i Skåne ger så ger produktionerna också direkta intäkter till regionen. Förra året räknar man exempelvis med att över 2200 hotellnätter såldes till filmteam. Till detta kommer övriga hyror och andra omkostnader som filmteamen har haft. Intäkter som leder till ökad omsättning och fler jobb till regionen.

Film i Skåne stöder lokal film genom att agera som samproducent med krav på rättigheter och del i avkastningen. Varje år produceras, jämte större produktioner som Bron, 10-15 dokumentärer med stöd från Film i Skåne. Det gör Skåne bäst i Norden inom den genren.
Se Sydsnytts inslag på samma tema – Bron har blivit en saga för. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *