Nedan hittar du frequently asked questions (FAQ), det vill säga vanliga frågor kring metoden Meet Malmö.
Meet Malmö FAQ
Meet Malmö
-
Vad är Meet Malmö?
Meet Malmö är ett nytt arbetssätt som ytterst handlar om att Malmö stad och näringslivet ska samarbeta för en socialt hållbar utveckling i staden.
Bakgrunden är en rekommendation utifrån Malmökommissionens slutrapport i januari 2015 (läs mer om Malmökommissionen längre ner). Rekommendationen handlar om att Malmö stad ska förändra sina processer genom demokratiserad styrning och skapa kunskapsallianser. Meet Malmö är ett exempel på ett nytt arbetssätt sprunget ur dessa tankar.
-
Hur ser modellen ut för Meet Malmö?
Arbetsmodellen består av en webbaserad portal där idéer gällande olika former av samarbeten mellan näringsliv och kommunen kan lämnas in. Avsändare kan vara en aktör inom Malmö stad och/eller företrädare för näringslivet eller annan organisation, t ex myndighet eller branschorganisation. Det viktigaste kriteriet för att lämna in en idé är att den syftar till samarbete mellan näringslivet och Malmö stad – för utveckling av näringslivet och ytterst för en socialt hållbar utveckling. Portalen ska även vara en plattform där pågående och/eller redan avslutade relevanta projekt inom olika områden i staden synliggörs.
Inkomna idéer hanteras av näringslivskontoret vars uppgift blir dels att inventera vad som redan görs på området – såväl internt som externt – dels att identifiera om frågan är aktuell för att tas vidare. Utifrån resultatet av detta arbete förs idéerna eventuellt vidare i nästa steg som är en resursbank.
Resursbanken består av representanter från näringslivet som anmäler sitt intresse för att delta. Näringslivskontoret ansvarar för att koppla samman olika berörda aktörer med varandra samt säkerställa att varje arbetsgrupp får processtöd. Resultatet av arbetet ska slutligen återrapporteras för uppföljning och vidare kunskapsspridning.
-
Vad var Malmökommissionen?
Kommission för ett socialt hållbart Malmö, eller Malmökommissionen, var en politiskt oberoende kommission som tillsattes av kommunstyrelsen i Malmö 2010. Kommissionen hade i uppdrag att ta fram vetenskapligt underbyggda förslag på hur hälsoskillnaderna i Malmö skulle kunna minskas, och därigenom göra staden socialt hållbar. Kommissionen tog fram ett 30-tal, tematiska underlagsrapporter med fokus på allt ifrån barnfattigdom till äldres hälsa, och i mars 2013 lämnade kommissionen ifrån sig en slutrapport med 72 åtgärdsförslag.
Malmö stad har antagit Malmökommissionens två övergripande rekommendationer om:
1. Att etablera en social investeringspolitik som kan utjämna skillnaderna i levnadsvillkor och göra samhällssystemen mer jämlika,
2. Att förändra processerna genom att skapa kunskapsallianser och demokratiserad styrning.
-
Vad är social hållbarhet?
Social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet skapar tillsammans förutsättningar för en hållbar utveckling i stort. I Malmö stad är utgångspunkten för en socialt hållbar utveckling att alla Malmöbor ska ha förutsättningar för en god hälsa på lika villkor. För att uppnå detta har Malmö stad valt att fokusera på det som kallas hälsans sociala bestämningsfaktorer – de icke-biologiska faktorer i en människas liv som avgör hur vår hälsa ser ut.
Ett socialt hållbart samhälle är alltså ett samhälle med jämlika förutsättningar för ett bra liv, en trygg uppväxt, god utbildning, bra arbete, goda boendemiljöer etc. För att åstadkomma detta krävs samarbeten över gränser, vilket Meet Malmö är ett exempel på.
Bakgrunden till Meet Malmö
-
Vad är bakgrunden till Meet Malmö?
I januari 2015 antog kommunstyrelsen i Malmö de övergripande rekommendationerna utifrån Malmökommissionens slutrapport. En av rekommendationerna handlar om att Malmö stad ska förändra sina processer genom demokratiserad styrning och att skapa kunskapsallianser. 11:11 Meet Malmö, som pilotprocessen kallades för, var ett exempel på ett nytt arbetssätt sprunget ur dessa tankar.
-
Hur gick pilotprocessen 11:11 Meet Malmö till?
Syftet med 11:11 Meet Malmö var att skapa ett dialogforum mellan Malmö stad och representanter från stadens näringsliv där ett förstärkt, gemensamt arbete för social hållbarhet kunde initieras.
Under 2014 genomfördes ett antal workshops och djupintervjuer med olika företrädare för näringslivet. Ur detta utkristalliserade sig vissa fokusområden och tillvägagångssätt som speciellt intressanta för den fortsatta utvecklingen av ett socialt hållbart Malmö. Områdena var: investeringar, Malmöbornas oförlösta potential, varumärket och bilden av Malmö, infrastruktur och bostäder, rekrytering och matchning samt integrering av näringslivet i utbildningsväsendet.
Inbjudan till att delta i processen 11:11 Meet Malmö gick sedan ut brett under våren 2015. Malmö stad fick in över 400 intresseanmälningar från näringslivet. Ungefär 40 av dessa plockades ut för att tillsammans med representanter från Malmö stad och andra organisationer bilda stommen i 11:11 Meet Malmö under 2015. Urvalet skedde främst utifrån branschtillhörighet, storlek och ett jämställdhetsperspektiv.
Deltagare från näringslivet, tjänstemän från Malmö stad samt andra organisationer – kallades in till tre stormöten; den 12 maj, 10 juni och den 15 september 2015. Däremellan möttes även deltagarna i mindre grupper. Totalt handlar det om ca 130 personer.
-
Varför hette det 11:11 Meet Malmö?
11:11 är helt enkelt en anspelning på den tid stormötena ägde rum i pilotprocessen. Inspirationen kom från näringslivskontorets frukostträffar för näringslivet – med namnet 07:07 AM. Namnet Meet Malmö handlar i sin tur om att mötas och föra dialog.